притисни ентер »

„Радиоактивни“ бабушки и пркосат на науката: Марија, Хана и Валентина живеат во забранетата зона на Чернобил
„Радиоактивни“ бабушки и пркосат на науката: Марија, Хана и Валентина живеат во забранетата зона на Чернобил

„Радиоактивни“ бабушки и пркосат на науката: Марија, Хана и Валентина живеат во забранетата зона на Чернобил

Ако има место каде што не би сакале да живеете, тоа е, секако, забранетата зона на Чернобил. Сепак, колку што мислата за животот во оваа област звучи застрашувачка, постои мала заедница на луѓе кои одлучија да му се спротивстават на невидливиот непријател и да не го остават најсмртоносниот дел од нашата планета. Хана, Валентина и Марија се обични баби,

Горјан, Македонецот кој ги посети Чернобил и Припјат: „Тоа е бојно поле против невидлив непријател“

Горјан, Македонецот кој ги посети Чернобил и Припјат: „Тоа е бојно поле против невидлив непријател“

„Доколку се придржуваш кон тоа што ти го кажуваат водичите на турите, радијацијата што ќе ја акумулираш за време на посетата е минимална“, раскажува скопјанецот за својата посета на местото на најголемата нуклеарна катастрофа. Серијата „Чернобил“ предизвика огромен интерес кај луѓето од целиот свет за нуклеарната катастрофа од 1986 година. Токму таа