притисни ентер »

ЕКРИ бара Македонија да се воздржи од бришење на здруженијата на Бугарите освен ако не промовираат насилство и омраза
ЕКРИ бара Македонија да се воздржи од бришење на здруженијата на Бугарите освен ако не промовираат насилство и омраза

ЕКРИ бара Македонија да се воздржи од бришење на здруженијата на Бугарите освен ако не промовираат насилство и омраза

Властите во Македонија, а согласно судската практика на Европскиот суд за човекови права треба да се воздржат од дерегистрација или распуштање на здруженија на лица кои се самоидентификуваат како Бугари во Македонија, доколку тие не поттикнуваат и промовираат ширење или оправдување насилство, омраза или дискриминација. Доколку е потребно, треба да

Напади врз Бугари и клубови, етикетирање на Бугарите како фашисти – Европската комисија против расизам со извештај за Македонија

Напади врз Бугари и клубови, етикетирање на Бугарите како фашисти – Европската комисија против расизам со извештај за Македонија

Европската комисија против расизам и нетолеранција (ЕКРИ) при Советот на Европа го објави својот извештај за Македонија, притоа во делот на говор на омраза осврнувајќи се на етничките Бугари. ЕКРИ во извештајот наведува дека бугарските соговорници се жалат на антибугарскиот говор во Македонија, а како типичен стереотип го навеле етикетирањето на сите

ЕКРИ ги регистрира поплаките за говор на омраза од Бугарите во Македонија

ЕКРИ ги регистрира поплаките за говор на омраза од Бугарите во Македонија

Европската комисија против расизам и нетолеранција (ЕКРИ) при Советот на Европа во најновиот извештај за Македонија во делот за говор на омраза ги споменува и инцидентите со  етничките Бугари во нашата земја. ЕКРИ во извештајот наведува дека бугарските соговорници се жалат на анти-бугарскиот говор во Македонија, а како типичен стереотип го навеле етикетирањето

Нападите врз македонските Бугари и бугарските клубови во најновиот извештај на ЕКРИ

Нападите врз македонските Бугари и бугарските клубови во најновиот извештај на ЕКРИ

Aнти-бугарскиот говор во Северна Македонија, етикетирањето на сите Бугари како „фашисти“, но и прикажувањето на Бугарките како „евтини проститутки“ се дел од забелешките кои се наведени во најновиот извештај на Европската комисија против расизам и нетолеранција (ЕКРИ) при Советот на Европа. Според ЕКРИ, антибугарското насилство во државата е сериозно

ЕКРИ со извештај за Македонија

ЕКРИ со извештај за Македонија

Училишниот систем во Македонија е поделен на јазични линии, на македонски и албански јазик, забележува Европската комисија против расизмот и нетолеранцијата (ЕКРИ) во денешниот извештај за земјава. Поради одлуката на Министерството за финансии, Комисијата за превенција и заштита од дискриминацијата, како и канцеларијата на омбудсманот сè уште се соочуваат

Извештај на Европската комисија против расизам: Македонските Бугари се пожалиле дека се етикетирани како фашисти

Извештај на Европската комисија против расизам: Македонските Бугари се пожалиле дека се етикетирани како фашисти

17 Од 2016 година Северна Македонија постигна напредок и разви добри практики на повеќе полиња во справувањето со расизмот и нетолеранцијата, но сепак некои прашања и натаму се причина за загриженост, особено во однос на дискриминацита на припадниците на ЛГБТИ заедницата и на Ромите, се оценува во шестиот извештај на Европската комисија против расизмот

„Фашисти, евтини бугарски проститутки“: Навредите кон македонските Бугари влегоа во извештајот на Европската комисија

„Фашисти, евтини бугарски проститутки“: Навредите кон македонските Бугари влегоа во извештајот на Европската комисија

Европската комисија против расизам и нетолеранција (ЕКРИ) го објави својот шестти извештај од мониторинг циклусот за Македонија, во кој се оценуваат случувањата во напорите на земјата за борба против дискриминацијата и промовирање на еднаквоста. Во извештајот е наведено дека македонските Бугари се жалат на антибугарскиот говор во Македонија. Како типичен

ЕКРИ: Етнички Бугари се жалеле на дискриминација во Македонија

ЕКРИ: Етнички Бугари се жалеле на дискриминација во Македонија

Европската комисија против расизам и нетолеранција (ЕКРИ) при Советот на Европа го објави својот извештај за Македонија, притоа во делот говор на омраза се осврна на етничките Бугари. ЕКРИ во извештајот наведува дека бугарските соговорници се жалат на антибугарскиот говор во Македонија, а како типичен стереотип го навеле „етикетирањето на сите Бугари

Напади врз Бугари и клубови, етикетирање на Бугарите како фашисти – Европската комисија против расизам со извештај за Македонија

Напади врз Бугари и клубови, етикетирање на Бугарите како фашисти – Европската комисија против расизам со извештај за Македонија

Европската комисија против расизам и нетолеранција (ЕКРИ) при Советот на Европа го објави својот извештај за Македонија, притоа во делот на говор на омраза осврнувајќи се на етничките Бугари. ЕКРИ во извештајот наведува дека бугарските соговорници се жалат на анти-бугарскиот говор во Македонија, а како типичен стереотип го навеле етикетирањето на сите

Напади врз Бугари и клубови, етикетирање на Бугарите како „фашисти“ – Европската комисија против расизам со извештај за Македонија

Напади врз Бугари и клубови, етикетирање на Бугарите како „фашисти“ – Европската комисија против расизам со извештај за Македонија

Европската комисија против расизам и нетолеранција (ЕКРИ) при Советот на Европа го објави својот извештај за Македонија, притоа во делот на говор на омраза осврнувајќи се на етничките Бугари. ЕКРИ во извештајот наведува дека бугарските соговорници се жалат на анти-бугарскиот говор во Македонија, а како типичен стереотип го навеле етикетирањето на сите