притисни ентер »

На денешен ден – 13 април
На денешен ден – 13 април

На денешен ден – 13 април

1519.- Родена е француската кралица со италијанско потекло Катарина де Медичи, ќерка на господарот на Фиренца, Лоренцо Втори Медичи. Таа по смртта на нејзиниот сопруг Анри Втори од 1560 година владеела со Франција. Со поддршка на папата Гргур Тринаесетти во 1572 година го организирала уништувањето на хугенотите, настан познато како Вартоломејска ноќ

На денешен ден – 13 април

На денешен ден – 13 април

1519.- Родена е француската кралица со италијанско потекло Катарина де Медичи, ќерка на господарот на Фиренца, Лоренцо Втори Медичи. Таа по смртта на нејзиниот сопруг Анри Втори од 1560 година владееше со Франција. Со поддршка на папата Гргур Тринаесетти во 1572 година го организираше уништувањето на хугенотите, познато како Вартоломејска ноќ. 1605

На денешен ден

На денешен ден

13 април 2021 1519.- Родена е француската кралица со италијанско потекло Катарина де Медичи, ќерка на господарот на Фиренца, Лоренцо Втори Медичи. Таа по смртта на нејзиниот сопруг Анри Втори од 1560 година владеела со Франција. Со поддршка на папата Гргур Тринаесетти во 1572 година го организирала уништувањето на хугенотите, настан познато како Вартоломејска

На денешен ден – 13 април

На денешен ден – 13 април

1519 година – Родена е француската кралица со италијанско потекло Кетрин де Медицис, ќерка на Лоренцо Медичи, господар на Фиренца. По смртта на нејзиниот сопруг Хенри Втори во 1560 година, таа владееше со Франција како регент. По нејзина наредба, во 1572 година, биле заклани неколку илјади Хугеноти (Ноќта на Вартоломеј). 1598 година – Францускиот крал

Светот на денешен ден – 12 април

Светот на денешен ден – 12 април

1204 година – Крстоносците, кои тргнаа кон Светата земја во Четвртата крстоносна војна за ослободување на Христовиот гроб, го освоија Цариград, претворајќи го во центарот на т.н. На Латинската империја. Византија го поврати во 1261. Под пад на турското владеење во 1453 година, и бидејќи Истанбул беше главен град на Отоманската империја до 1923 година

На денешен ден – 11 април

На денешен ден – 11 април

1514 година – Умре Донато Браманте, италијански архитект. Последните 15 години од животот ги помина работејќи кај папите Александар Шести и Јулиј Втори. Неговата работа имаше одлучувачко влијание врз архитектурата на Високата ренесанса. 1689 година – Англискиот крал Вилијам Трети од Оринџ и Марија Втори се крунисани. За време на нивното владеење беа