притисни ентер »

Шведска ракија од бозел
Шведска ракија од бозел

Шведска ракија од бозел

Бозелот наводно се користел уште од времето на старите Римјани, кои ни го оставиле во наследство сирупот што се подготвува во нашиот регион денес. Цветовите и плодовите од бозелот се употребуваат во исхраната и во народната медицина, свежи или сушени. Од цветовите обично се прават чај, сируп и сок, а од плодовите се прави џем, компот или овошен сок

НЕЗАБОРАВЕН СОК ШТО ГО ПРАВЕЛЕ НАШИТЕ БАБИ: Рецепт за освежителен пијалак што ќе ве потсети на детството

НЕЗАБОРАВЕН СОК ШТО ГО ПРАВЕЛЕ НАШИТЕ БАБИ: Рецепт за освежителен пијалак што ќе ве потсети на детството

Добивај вести на Viber Не пропуштајте ја оваа сезона и не заборавајте да го наберете ова лековито растение според правила за да ги зачувате сите негови својства. Бозел се од мај до јули, обично кон крајот на мај или почетокот на јуни, кога цветовите се во полн цвет, миризливи и полни со полен, но пред да почнат да венеат. Најдобро е да се бере во сув