притисни ентер »

Италија повторно ги отвора средновековните „вински прозорци“ кои се користеле за време на Црната смрт
Италија повторно ги отвора средновековните „вински прозорци“ кои се користеле за време на Црната смрт

Италија повторно ги отвора средновековните „вински прозорци“ кои се користеле за време на Црната смрт

Црната смрт е болест која пред многу векови ја зафатила Европа, убивајќи една третина од населението. Оваа болест започнала во Азија, а потоа почнала да се шири и во Италија. Поради оваа болест локалните винарии во Италија имале мали отвори во бетонските ѕидови преку кои трговците ги служеле посетителите со чаша вино на безбедно социјално растојание