притисни ентер »

Пациентите со Вилсонова болест ќе вршат испитувања на товар на Фондот за здравство
Пациентите со Вилсонова болест ќе вршат испитувања на товар на Фондот за здравство

Пациентите со Вилсонова болест ќе вршат испитувања на товар на Фондот за здравство

Пациентите со Вилсонова болест за првпат ќе ги вршат потребните испитувања во државата на товар на Фондот за здравство, откако Институтот за клиничка биохемија доби нов апарат Атом-апсорпциски спектрометар со кој може да се одредува концентрација на тешки метали, посебно на бакар во урина и во серум. Ова испитување е брз метод за утврдување вишок бакар

Институтот за клиничка биохемија со нов апарат за одредување бакар во урина и серум

Институтот за клиничка биохемија со нов апарат за одредување бакар во урина и серум

Институтот за клиничка биохемија набави нов апарат Атом-апсорпциски спектрометар (PinAAcle 900 F Perkin Elmer), со кој може да се одредува концентрација на тешки метали, посебно на бакар во урина и во серум. Ова испитување е брз метод за утврдување вишок бакар во организмот во процесот на дијагностика, што е посебно значајно за пациентите со Вилсонова

Институтот за клиничка биохемија со нов апарат за одредување бакар во урина и серум

Институтот за клиничка биохемија со нов апарат за одредување бакар во урина и серум

Институтот за клиничка биохемија набави нов апарат Атом-апсорпциски спектрометар со кој може да се одредува концентрација на тешки метали, посебно на бакар во урина и во серум. Ова испитување е брз метод за утврдување вишок бакар во организмот во процесот на дијагностика, што е посебно значајно за пациентите со Вилсонова болест, кои користат хелаторска

Нов апарат за одредување бакар во урина и серум за пациентите со Вилсонова болест

Нов апарат за одредување бакар во урина и серум за пациентите со Вилсонова болест

Ова испитување е брз метод за утврдување вишок бакар во организмот во процесот на дијагностика, што е посебно значајно за пациентите со Вилсонова болест, кои користат хелаторска терапија, што помага вишокот бакар во организмот да се исфрли преку урина. Токму поради тоа, како што информира Министерството за здравство, следењето на нивото на бакарот

Институтот за клиничка биохемија со нов апарат за одредување бакар во урина и серум

Институтот за клиничка биохемија со нов апарат за одредување бакар во урина и серум

Институтот за клиничка биохемија набави нов апарат Атом-апсорпциски спектрометар (PinAAcle 900 F Perkin Elmer), со кој може да се одредува концентрација на тешки метали, посебно на бакар во урина и во серум. Ова испитување е брз метод за утврдување вишок бакар во организмот во процесот на дијагностика, што е посебно значајно за пациентите со Вилсонова

Нов апарат за одредување бакар во урина и серум за пациентите со Вилсонова болест

Нов апарат за одредување бакар во урина и серум за пациентите со Вилсонова болест

Институтот за клиничка биохемија набави нов апарат Атом-апсорпциски спектрометар со кој може да се одредува концентрација на тешки метали, посебно на бакар во урина и во серум. Ова испитување е брз метод за утврдување вишок бакар во организмот во процесот на дијагностика, што е посебно значајно за пациентите со Вилсонова болест, кои користат хелаторска

Нов апарат за одредување бакар во урина на Институтот за клиничка биохемија

Нов апарат за одредување бакар во урина на Институтот за клиничка биохемија

Токму поради тоа, како што информира Министерството за здравство, следењето на нивото на бакарот во урина е едно од неопходните испитувања за следењето на прогресот на болеста и е директен показател на ефектите од терапијата. Институтот за клиничка биохемија набави нов апарат Атом-апсорпциски спектрометар со кој може да се одредува концентрација на

Нов апарат за одредување бакар во урина и серум за пациентите со Вилсонова болест

Нов апарат за одредување бакар во урина и серум за пациентите со Вилсонова болест

Институтот за клиничка биохемија набави нов апарат Атом-апсорпциски спектрометар со кој може да се одредува концентрација на тешки метали, посебно на бакар во урина и во серум. Ова испитување е брз метод за утврдување вишок бакар во организмот во процесот на дијагностика, што е посебно значајно за пациентите со Вилсонова болест, кои користат хелаторска

Институтот за клиничка биохемија со нов апарат за одредување бакар во урина и серум

Институтот за клиничка биохемија со нов апарат за одредување бакар во урина и серум

Институтот за клиничка биохемија набави нов апарат Атом-апсорпциски спектрометар (PinAAcle 900 F Perkin Elmer), со кој може да се одредува концентрација на тешки метали, посебно на бакар во урина и во серум. Ова испитување е брз метод за утврдување вишок бакар во организмот во процесот на дијагностика, што е посебно значајно за пациентите со Вилсонова

Институтот за клиничка биохемија со нов апарат за одредување бакар во урина и серум

Институтот за клиничка биохемија со нов апарат за одредување бакар во урина и серум

Институтот за клиничка биохемија набави нов апарат Атом-апсорпциски спектрометар (PinAAcle 900 F Perkin Elmer), со кој може да се одредува концентрација на тешки метали, посебно на бакар во урина и во серум. Ова испитување е брз метод за утврдување вишок бакар во организмот во процесот на дијагностика, што е посебно значајно за пациентите со Вилсонова