притисни ентер »

Тркалезна маса на „ПРО-ЗА Балкан”: Коронавирусот нѐ стави во тенџере што постојано клокоти, задача на писателите е да ја смират таа бура
Тркалезна маса на „ПРО-ЗА Балкан”: Коронавирусот нѐ стави во тенџере што постојано клокоти, задача на писателите е да ја смират таа бура

Тркалезна маса на „ПРО-ЗА Балкан”: Коронавирусот нѐ стави во тенџере што постојано клокоти, задача на писателите е да ја смират таа бура

Луѓето кои се занимаваат со книжевност треба да се прилагодат во рамките на виртуелниот/онлајн свет, а подоцна да влијаат и да изменат што се случува таму. Писателите не живеат во позиција на моќ, а книжевноста на крајот на денот нема да ја промени реалноста. Но сепак може да ја олесни, да се побуни или да даде отпор кон неа. Ова беа клучните поенти

Тркалезна маса „Литература и криза: почетна точка за нови противотрови“

Тркалезна маса „Литература и криза: почетна точка за нови противотрови“

Луѓето кои се занимаваат со книжевност треба да се прилагодат во рамките на виртуелниот/онлајн свет, а подоцна да влијаат и да изменат што се случува таму. Писателите не живеат во позиција на моќ, а книжевноста на крајот на денот нема да ја промени реалноста. Но сепак може да ја олесни, да се побуни или да даде отпор кон неа. Ова беа клучните поенти

Книжевност во пандемија – Коронавирусот нѐ стави во тенџере што клокоти, писателите треба да ја смират таа бура

Книжевност во пандемија – Коронавирусот нѐ стави во тенџере што клокоти, писателите треба да ја смират таа бура

„Секоја криза на некој начин се претвора во литература. Се што се случува ќе се најде во литературата, ама треба да помине некое време, а не веднаш да се пишува. Треба да помине време – вели Доротеја Минова, на денешната тркалезна маса на темата „Литература и криза: почетна точка за нови противотрови“, што се реализираше во „Europe House“. Сите гости

Отворен 8.“ПРО-ЗА Балкан“: Фестивалите создаваат неверојатни искри од кои може да настанат фантастични дела

Отворен 8.“ПРО-ЗА Балкан“: Фестивалите создаваат неверојатни искри од кои може да настанат фантастични дела

Во Куршумли ан под ѕвездено небо и со почитување на сите протоколи за организирање на настани, синоќа беше отворено осмото издание на Интернационалниот литературен фестивал „ПРО-ЗА Балкан“ во Скопје. Во Куршумли ан под ѕвездено небо и со почитување на сите протоколи за организирање на настани, синоќа беше отворено осмото издание на Интернационалниот

Почна 8. издание на „ПРО-ЗА Балкан“ во Куршумли ан

Почна 8. издание на „ПРО-ЗА Балкан“ во Куршумли ан

Во Куршумли ан со почитување на сите протоколи за организирање настани, синоќа беше отворено осмото издание на интернационалниот литературен фестивал „ПРО-ЗА Балкан“ во Скопје. Десетина гости од регионот, автори почитувани во своите земји, но и преведувани на повеќе јазици, дојдоа во Скопје и во услови на пандемија да ја слават литературата. Со Мухарем

Тркалезна маса „Литература и криза: почетна точка за нови противотрови“

Тркалезна маса „Литература и криза: почетна точка за нови противотрови“

Луѓето кои се занимаваат со книжевност треба да се прилагодат во рамките на виртуелниот/онлајн свет, а подоцна да влијаат и да изменат што се случува таму. Писателите не живеат во позиција на моќ, а книжевноста на крајот на денот нема да ја промени реалноста. Но сепак може да ја олесни, да се побуни или да даде отпор кон неа. Скопје, 15 септември 2020

Тркалезна маса „Литература и криза: почетна точка за нови противотрови“

Тркалезна маса „Литература и криза: почетна точка за нови противотрови“

Скопје, 15 септември 2020 () – Луѓето кои се занимаваат со книжевност треба да се прилагодат во рамките на виртуелниот/онлајн свет, а подоцна да влијаат и да изменат што се случува таму. Писателите не живеат во позиција на моќ, а книжевноста на крајот на денот нема да ја промени реалноста. Но сепак може да ја олесни, да се побуни или да даде отпор

Отворен 8.“ПРО-ЗА Балкан“, вечерва гости Магдалена Блажевиќ, Елизабета Баковска и Маја Солар

Отворен 8.“ПРО-ЗА Балкан“, вечерва гости Магдалена Блажевиќ, Елизабета Баковска и Маја Солар

Во величествениот амбиент на Куршумли ан под ѕвездено небо и со почитување на сите протоколи за организирање на настани, синоќа беше отворено осмото издание на Интернационалниот литературен фестивал „ПРО-ЗА Балкан“ во Скопје. Десетина гости од регионот, автори почитувани во своите земји, но и преведувани на повеќе јазици, дојдоа во Скопје и во услови

Отворен 8.“ПРО-ЗА Балкан“: Фестивалите создаваат неверојатни искри од кои може да настанат фантастични дела, вели Углеша Шајтинац

Отворен 8.“ПРО-ЗА Балкан“: Фестивалите создаваат неверојатни искри од кои може да настанат фантастични дела, вели Углеша Шајтинац

Во величествениот амбиент на Куршумли ан под ѕвездено небо и со почитување на сите протоколи за организирање на настани, синоќа беше отворено осмото издание на Интернационалниот литературен фестивал „ПРО-ЗА Балкан“ во Скопје. Десетина гости од регионот, автори почитувани во своите земји, но и преведувани на повеќе јазици, дојдоа во Скопје и во услови

Шајтинац на отварањето на 8. “ПРО-ЗА Балкан“: Вакви настани создаваат искри од кои може да настанат фантастични дела

Шајтинац на отварањето на 8. “ПРО-ЗА Балкан“: Вакви настани создаваат искри од кои може да настанат фантастични дела

Со претставување на Мухарем Баздуљ, Углеша Шајтинац, Калина Малеска, автори почитувани во своите земји, но и преведувани на повеќе јазици, синоќа во Куршумли ан беше отворено 8. издание на Интернационалниот литературен фестивал „ПРО-ЗА Балкан“ во Скопје. Со голем аплауз беа поздравени гостите кои, како што рече директорот на фестивалот, Дејан Трајкоски,