притисни ентер »

Франција нема да биде посредник во дијалогот Скопје- Софија
Франција нема да биде посредник во дијалогот Скопје- Софија

Франција нема да биде посредник во дијалогот Скопје- Софија

Франција нема да биде посредник во дијалогот помеѓу Скопје и Софија бидејќи во актуелните услови нема потреба од трета страна во преговорите, вели францускиот амбасадор во земјата Сирил Бомгартнер. Македонија и Бугарија според него, треба да се договорат и да воспостават директен дијалог за решавање на постоечките пречки а кога станува збор за евентуалното

Франција нема да биде посредник во дијалогот Скопје- Софија

Франција нема да биде посредник во дијалогот Скопје- Софија

Франција нема да биде посредник во дијалогот помеѓу Скопје и Софија бидејќи во актуелните услови нема потреба од трета страна во преговорите, вели францускиот амбасадор во земјата Сирил Бомгартнер. Македонија и Бугарија според него, треба да се договорат и да воспостават директен дијалог за решавање на постоечките пречки а кога станува збор за евентуалното

Франција нема да биде посредник во дијалогот помеѓу Скопје и Софија

Франција нема да биде посредник во дијалогот помеѓу Скопје и Софија

Франција нема да биде посредник во дијалогот помеѓу Скопје и Софија бидејќи во актуелните услови нема потреба од трета страна во преговорите, вели францускиот амбасадор во земјата Сирил Бомгартнер. Македонија и Бугарија според него, треба да се договорат и да воспостават директен дијалог за решавање на постоечките пречки а кога станува збор за евентуалното

Бомгартнер изјави дека Франција сака да направи сè за отворање на преговорите на Македонија со ЕУ

Бомгартнер изјави дека Франција сака да направи сè за отворање на преговорите на Македонија со ЕУ

-Најмногу сакаме да бидеме корисни и да направиме сè што ќе помогне да се подобри состојбата со цел да се придвижат позициите, да се постигне договор и да се отворат преговорите за Северна Македонија. Доколку ова е можно во време на француското претседателство, тогаш сето тоа ние и ќе го направиме, изјави амбасадорот на Франција во земјава, Сирил Бомгартнер

Бомгартнер изјави дека Франција сака да направи сè за отворање на преговорите на Македонија со ЕУ

Бомгартнер изјави дека Франција сака да направи сè за отворање на преговорите на Македонија со ЕУ

-Најмногу сакаме да бидеме корисни и да направиме сè што ќе помогне да се подобри состојбата со цел да се придвижат позициите, да се постигне договор и да се отворат преговорите за Северна Македонија. Доколку ова е можно во време на француското претседателство, тогаш сето тоа ние и ќе го направиме, изјави амбасадорот на Франција во земјава, Сирил Бомгартнер

Бомгартнер: Прашањето за посредништво помеѓу Македонија и Бугарија не е на маса, бидејќи не е потребно

Бомгартнер: Прашањето за посредништво помеѓу Македонија и Бугарија не е на маса, бидејќи не е потребно

Фото: Амбасада на Франција во Македонија/Твитер Сакаме да направиме сè што ќе помогне за да подобрување на состојбата со цел да се придвижат позициите. За да се постигне договор и да се отворат преговорите за Северна Македонија, изјави амбасадорот на Франција во земјава, Сирил Бомгартнер на денешната прес-конференција, претставувајќи ги програмата

Македонскиот идентитет повторно е главна тема кај источниот и јужниот сосед

Македонскиот идентитет повторно е главна тема кај источниот и јужниот сосед

Македонскиот јазик и македонската етничка припадност, се најголеми проблеми на Преспанскиот договор, а не името на државата, признава во телевизиско интервју грчкиот премиер Киријакос Мицотакис. Тој додава дека договорот има грешки кои не можат да се излечат но според Мицотакис треба што поскоро да почнат преговорите со ЕУ за Македонија, по што Грција

Бомгартнер: Франција ќе се залага за надминување на спорот Скопје - Софија, но нема да биде посредник

Бомгартнер: Франција ќе се залага за надминување на спорот Скопје - Софија, но нема да биде посредник

Официјален Париз нема да посредува помеѓу Скопје и Софија за решение на спорот. Францускиот амбасадор во земјата Сирил Бомгартнер денеска порача дека нема потреба од вмешување на трети страни затоа што Македонија и Бугарија според него, треба сами, билатерално да се договорат и да воспостават директен дијалог за решение на проблемите. Бомгартенр вели

Бомгартнер: Ќе правиме сè за отворање на преговорите на Македонија со ЕУ

Бомгартнер: Ќе правиме сè за отворање на преговорите на Македонија со ЕУ

Најмногу сакаме да бидеме корисни и да направиме сè што ќе помогне да се подобри состојбата со цел да се придвижат позициите, да се постигне договор и да се отворат преговорите за Северна Македонија. Доколку ова е можно во време на француското претседателство, тогаш сето тоа ние и ќе го направиме, изјави амбасадорот на Франција во земјава, Сирил Бомгартнер