притисни ентер »

Милован Стефановски e добитник на Рациновото признание за романот „Теорија за кучешка година“
Милован Стефановски e добитник на Рациновото признание за романот „Теорија за кучешка година“

Милован Стефановски e добитник на Рациновото признание за романот „Теорија за кучешка година“

Македонскиот писател Милован Стефановски е годинешниот добитник на Рациновото признание. Оваа награда тој ја добива за наговиот најнов роман „Теорија за кучешката година“. Жири комисијата во состав Христо Петрески (претседател)  и членовите Стефан Марковски и Делвина Крлуку, одлучи престижната награда Рациново признание за 2021 година да му се додели

Рациновото признание за 2021 за Милован Стефановски за романот „Теорија за кучешка година“

Рациновото признание за 2021 за Милован Стефановски за романот „Теорија за кучешка година“

Наградата Рациново признание за 2021 година се доделува на писателот Милован Стефановски за романот „Теорија за кучешка година“, наградата ќе му биде доделена во рамките на претстојните 58 Рацинови средби кои ќе се одржат од петок до недела во Велес. Добитникот беше избран во најсилна конкуренција досега меѓу 27 прозни дела од 26 автори издадени меѓу

Романот „Теорија за кучешката година“ најдобар на годинашните „Рацинови средби“

Романот „Теорија за кучешката година“ најдобар на годинашните „Рацинови средби“

Македонскиот писател Милован Стефановски е годинешниот добитник на Рациновото признание. Оваа награда тој ја добива за наговиот најнов роман „Теорија за кучешката година“. Одлуката денеска ја соопшти претседателот на жири комисијата на Рациновите средби Христо Петрески, кој откри дека романот на Стефановски е избран за најдобар помеѓу 27 пријавени

Рациновото признание го доби Милован Стефановски за романот  „Теорија на кучешката година“

Рациновото признание го доби Милован Стефановски за романот „Теорија на кучешката година“

Милован Стефановски е добитник на Рациновото признание за 2021, за романот „Теорија за кучешката година“ во издание на „Матица македонска“. Наградата ќе му биде врачена викендов, кога во Велес ќе се одржат 58. Рацинови средби. „Во својот најнов краток роман писателот Милован Стефановски одбира преку своевидно монолошко обраќање на син кон татко на

По 58-ми пат ќе се одржат Рациновите средби

По 58-ми пат ќе се одржат Рациновите средби

Викендот пред нас, Велес ќе биде домаќин на 58-то издание на Рациновите средби. Три дена ќе се чествуваа делото на Рацин со повеќе содржини, меѓу нив и меѓународниот поетски митинг со учество на поети од повеќе земји, со меѓународен научен симпозиум на тема „Рацин и Конески“. Ќе биде врачена и наградата за Рациновото признание за 2021 година, на Милован

Aла Генадјевна Шешкин-добитник на Почесното Рациново признание за 2021

Aла Генадјевна Шешкин-добитник на Почесното Рациново признание за 2021

Добитничка на Почесното Рациново признание за 2021 година е Ала Генадјевна Шешкен, руски славист и македонист. Престижната награда ја добива за нејзината промоција на македонскиот јазик, книжевност и литература, како редовен професор на Московскиот државен универзитет „Ломоносов“. – Наградата ќе се додели во рамки на претстојните 58. Рацинови средби,

Рациновото признание во рацете на Милован Стефановски за романот „Теорија за кучешка година“

Рациновото признание во рацете на Милован Стефановски за романот „Теорија за кучешка година“

Жири комисијата во состав Христо Петрески (претседател)  и членовите Стефан Марковски и Делвина Крлуку, одлучи престижната награда Рациново признание за 2021 година да му се додели на писателот Милован Стефановски за романот „Теорија за кучешка година“. Градоначалникот на Велес, Аце Коцевски во својство на претседател на Организацискиот одбор на меѓународната

Врачено Рациновото признание за 2021 на Милован Стефановски

Врачено Рациновото признание за 2021 на Милован Стефановски

Наградата Рациново признание за 2021 година се доделува на писателот Милован Стефановски за романот „Теорија за кучешка година“, наградата ќе му биде доделени во рамките на претстојните 58 Рацинови средби кои ќе се одржат од петок до недела во Велес. Добитникот беше избран во најсилна конкуренција досега меѓу 27 прозни дела од 26 автори издадени