притисни ентер »

Денеска се празнуваат светите браќа Козма и Дамјан- ИЗБАВУВАЛЕ ЛУЃЕ И ЖИВОТНИ  ОД СЕКОЈА БОЛЕСТ И МАКА
Денеска се празнуваат светите браќа Козма и Дамјан- ИЗБАВУВАЛЕ ЛУЃЕ И ЖИВОТНИ  ОД СЕКОЈА БОЛЕСТ И МАКА

Денеска се празнуваат светите браќа Козма и Дамјан- ИЗБАВУВАЛЕ ЛУЃЕ И ЖИВОТНИ ОД СЕКОЈА БОЛЕСТ И МАКА

Светите бесребреници Козма и Дамјан Лекари, бесребрници и чудотворци. Овие двајца Светители беа родени браќа, родум од Рим, уште како деца крстени и воспитани во христијански дух. Имаа голема благодат од Бога да ги лечат луѓето и животните од секоја болест и мака, и тоа со едноставно полагање на рацете врз нив. За својот труд не бараа никаква награда,

Денеска се празнуваат светите браќа Козма и Дамјан - лекувале од болести и маки со едноставно полагање на рацете

Денеска се празнуваат светите браќа Козма и Дамјан - лекувале од болести и маки со едноставно полагање на рацете

Светите бесребреници Козма и Дамјан Лекари, бесребрници и чудотворци. Овие двајца Светители беа родени браќа, родум од Рим, уште како деца крстени и воспитани во христијански дух. Имаа голема благодат од Бога да ги лечат луѓето и животните од секоја болест и мака, и тоа со едноставно полагање на рацете врз нив. За својот труд не бараа никаква награда,

Денеска се празнуваат светите браќа Козма и Дамјан - лекувале од болести и маки со едноставно полагање на рацете

Денеска се празнуваат светите браќа Козма и Дамјан - лекувале од болести и маки со едноставно полагање на рацете

Светите бесребреници Козма и Дамјан Лекари, бесребрници и чудотворци. Овие двајца Светители беа родени браќа, родум од Рим, уште како деца крстени и воспитани во христијански дух. Имаа голема благодат од Бога да ги лечат луѓето и животните од секоја болест и мака, и тоа со едноставно полагање на рацете врз нив. За својот труд не бараа никаква награда,

Денеска се празнуваат светите браќа Козма и Дамјан- ИЗБАВУВАЛЕ ЛУЃЕ И ЖИВОТНИ  ОД СЕКОЈА БОЛЕСТ И МАКА

Денеска се празнуваат светите браќа Козма и Дамјан- ИЗБАВУВАЛЕ ЛУЃЕ И ЖИВОТНИ ОД СЕКОЈА БОЛЕСТ И МАКА

Светите бесребреници Козма и Дамјан Лекари, бесребрници и чудотворци. Овие двајца Светители беа родени браќа, родум од Рим, уште како деца крстени и воспитани во христијански дух. Имаа голема благодат од Бога да ги лечат луѓето и животните од секоја болест и мака, и тоа со едноставно полагање на рацете врз нив. За својот труд не бараа никаква награда,

Денеска е Св. маченици и бесребреници Козма и Дамјан

Денеска е Св. маченици и бесребреници Козма и Дамјан

Денеска според календарот на Македонската православна црква е Св. маченици и бесребреници Козма и Дамјан. „Болни лекувајте, лепрозни очистувајте, мртви воскреснувајте, бесови изгонувајте! Бесплатно добивте, бесплатно давајте“. (Матеј, 10, 8) Во Струмица денеска се празнува Анаргија, или Св. Анаргири (во превод, Св. Бесребреници). Светите лекари Козма

Денеска се празнуваат светите браќа Козма и Дамјан- ги лечеле луѓето и животните од секоја болест и мака

Денеска се празнуваат светите браќа Козма и Дамјан- ги лечеле луѓето и животните од секоја болест и мака

Светите бесребреници Козма и Дамјан Лекари, бесребрници и чудотворци. Овие двајца Светители беа родени браќа, родум од Рим, уште како деца крстени и воспитани во христијански дух. Имаа голема благодат од Бога да ги лечат луѓето и животните од секоја болест и мака, и тоа со едноставно полагање на рацете врз нив. За својот труд не бараа никаква награда,

Денеска се празнуваат светите браќа Козма и Дамјан- ги лечеле луѓето и животните од секоја болест и мака

Денеска се празнуваат светите браќа Козма и Дамјан- ги лечеле луѓето и животните од секоја болест и мака

Денеска се празнуваат светите браќа Козма и Дамјан- ги лечеле луѓето и животните од секоја болест и мака Светите бесребреници Козма и Дамјан Лекари, бесребрници и чудотворци. Овие двајца Светители беа родени браќа, родум од Рим, уште како деца крстени и воспитани во христијански дух. Имаа голема благодат од Бога да ги лечат луѓето и животните од секоја

Денеска се празнуваат светите браќа Козма и Дамјан- ги лечеле луѓето и животните од секоја мака

Денеска се празнуваат светите браќа Козма и Дамјан- ги лечеле луѓето и животните од секоја мака

ИЗВОР Скопје24 | јули 14, 2019 Светите бесребреници Козма и Дамјан Лекари, бесребрници и чудотворци. Овие двајца Светители беа родени браќа, родум од Рим, уште како деца крстени и воспитани во христијански дух. Имаа голема благодат од Бога да ги лечат луѓето и животните од секоја болест и мака, и тоа со едноставно полагање на рацете врз нив. За својот

Денеска се слават Светите мачeници Козма и Дамјан: Леkари и чудотвоpци!

Денеска се слават Светите мачeници Козма и Дамјан: Леkари и чудотвоpци!

Лекаpи, беcpебpеници и чудотворци. Овие двајца светители беа родени браќа, родум од Рим, уште како деца крстени и воспитани во христијански дух. Имаа голема благодат од Бога да ги лечат луѓето и животните од секоја болеcт и маkа, и тоа со едноставно полагање на рацете врз нив. За својот труд не бараа никаква награда, од болниот бараа единствено да

Од верските календари

Од верските календари

14 јули 2019 (МИА) ОД КАЛЕНДАРОТ НА МПЦ Според календарот на МПЦ (Јулијанскиот календар) денеска е 1 јули. Денеска е Св. маченици и бесребреници Козма и Дамјан. 14 јули 2019 (МИА) ОД КАЛЕНДАРОТ НА МПЦ Според календарот на МПЦ (Јулијанскиот календар) денеска е 1 јули. Денеска е Св. маченици и бесребреници Козма и Дамјан. Браќата Козма и Дамјан потекнуваа