притисни ентер »

Сивата економија цвета, законот во подготовка
Сивата економија цвета, законот во подготовка

Сивата економија цвета, законот во подготовка

Embedded video for Сивата економија цвета, законот во подготовка Сивата економија цвета , а законот за прекршочна постапка со кои треба да се санира овој проблем сеуште е во подготовка. Бизнисот досега неколку пати апелираше на високиот процент на фирми кои работат нелегално и на потребата од засилени контроли. Од УЈП пак  велат дека законот е на разгледување

УЈП и ССК се координираат против нерегистрираните бизниси

УЈП и ССК се координираат против нерегистрираните бизниси

Штетите од работата на нерегистрираните фирми за државниот Буџет се огромни, а само по продукт од ИТ индустријата изнесуваат шест милиони евра. Оштетени се и компанииите кои работат легално во секторот затоа што увезуваат производи и мора да ги сертифицираат, а на ризик се изложени и граѓаните кои ги купуваат. Тоа го истакна денеска Данела Арсовска,

УЈП и ССК се координираат против нерегистрираните бизниси

УЈП и ССК се координираат против нерегистрираните бизниси

Штетите од работата на нерегистрираните фирми за државниот Буџет се огромни, а само по продукт од ИТ индустријата изнесуваат шест милиони евра. Оштетени се и компанииите кои работат легално во секторот затоа што увезуваат производи и мора да ги сертифицираат, а на ризик се изложени и граѓаните кои ги купуваат. Тоа го истакна денеска Данела Арсовска,

Бизнисмените бараат мерки од Владата против сивата економија

Бизнисмените бараат мерки од Владата против сивата економија

Додека бизнис-заедницата алармира дека расте сивата економија, Законот за прекршочна постапка со кој треба да се регулира казнената политика, сè уште е во нацрт-верзија. Бизнисмените велат дека не се казнуваат фирми и цели погони коишто работат „на црно“ и им наштетуваат на компаниите коишто редовно плаќаат даноци и работат според закон. Законот за

Сивата економија го јаде буџетот

Сивата економија го јаде буџетот

Сивата економија го јаде буџетот Стопанствениците ќе се изначекаат на новиот закон за прекршоци.Иако со месеци се жалат на нагорен тренд на сивата економија, законот со кој се очекува да се реши овој проблем сеуште е во нацрт верзија.Нема најави кога ќе биде готов иако ублажувањето на казнената политика и засилување на инспекциските служби беа дел

Стопанската комора на Македонија и УЈП заеднички во борба против сивата економија

Стопанската комора на Македонија и УЈП заеднички во борба против сивата економија

Иако на неговите измени се работи од почетокот на годинава, се уште не е прецизирано кога ќе биде готов. На терен активно работат и инспекциските служби - целта, како што вели директорката на УЈП, не е да се направи репресија, туку правилно да се детектираат субјектите и да се најде начин како тие да се воведат во системот. „Утврдуваат, да, меѓутоа

Бизнисот се жали на нелојална конкуренција, штетите во ИТ секторот се 6 милиони евра

Бизнисот се жали на нелојална конкуренција, штетите во ИТ секторот се 6 милиони евра

6 милиони евра изнесува само штетата во ИТ секторот поради оние што затајуваат данок. Градежништвото со години има проблем со нелојалната конкуренција, а во Македонија работат цели нерегистрирани индустриски погони. Компаниите масовно затајуваат данок, физичките лица што работат исклучиво во кеш им ја земаат работата на регистрираните фирми, сивата

УЈП и ССК заедно против сивата економија

УЈП и ССК заедно против сивата економија

Сојузот на стопанските комори и УЈП денеска поспишаа Меморандум за соработката за справување со сивата економија и нелојалната конкуренција. „Штетите од работата на нерегистрираните фирми за државниот Буџет се огромни, а само по продукт од ИТ индустријата изнесуваат шест милиони евра. Оштетени се и компанииите кои работат легално во секторот затоа

УЈП и ССК се координираат против нерегистрираните бизниси

УЈП и ССК се координираат против нерегистрираните бизниси

Штетите од работата на нерегистрираните фирми за државниот Буџет се огромни, а само по продукт од ИТ индустријата изнесуваат шест милиони евра. Оштетени се и компанииите кои работат легално во секторот затоа што увезуваат производи и мора да ги сертифицираат, а на ризик се изложени и граѓаните кои  ги купуваат. Тоа го истакна денеска Данела Арсовска,

Бизнисот се жали на нелојална конкуренција, штетите во ИТ секторот се 6 милиони евра

Бизнисот се жали на нелојална конкуренција, штетите во ИТ секторот се 6 милиони евра

6 милиони евра изнесува само штетата во ИТ секторот поради оние што затајуваат данок. Градежништвото со години има проблем со нелојалната конкуренција, а во Македонија работат цели нерегистрирани индустриски погони. За бизнисот сивата економија и нелојалната конкуренција земале замав во последните неколку години. Некои ја искористиле политичката криза