притисни ентер »

Авангардните „Велвет андерграунд“ и креативниот Лу Рид
Авангардните „Велвет андерграунд“ и креативниот Лу Рид

Авангардните „Велвет андерграунд“ и креативниот Лу Рид

Провокативните теми, музичкото експериментирање и комплетно нихилистичките ставови на бендот ќе се покажат како многу влијателни во развојот на панк-рок музиката и новите музички правци што ќе следуваат „Велвет андерграунд“ е еден од најважните и највлијателни рок-бендови од 1960-тите години на 20 век. Формиран е во Њујорк, во 1964 година, од страна

Иконографија, токсикологија и мрачна идеологија: 50 години „The Velvet Underground“

Иконографија, токсикологија и мрачна идеологија: 50 години „The Velvet Underground“

„The Velvet Underground“ и Нико ја отелотворуваат ретко реализираната идеја дека музика навистина може да го промени светот. Централна референтна точка во речиси сè што беше значајно во рок музиката во изминатите 50 години, генерации на неповрзани музички движења зедоа по нешто од нив. Пост-панк, глам рок, арт рок, new wave, noise, па дури и industrial