притисни ентер »

Сѐ почна од Уметничката галерија Скопје – Националната галерија прослави 70 години
Сѐ почна од Уметничката галерија Скопје – Националната галерија прослави 70 години

Сѐ почна од Уметничката галерија Скопје – Националната галерија прослави 70 години

Со ретка архивска изложба за почетоците на некогашната Уметничка галерија Скопје, денес Националнат галерија на Македонија (НГМ), со доделување на благодарници, со гости од политичкиот и дипломатскиот кор и со забава, синоќа во пријатна атмосфера во Даут пашин амам, беа прославени 70 години од основањето на институцијата. Благодарници и за премиерот

70 години и над 2.300 музејски предмети од 14 до 21 век… : Националната галерија е трајно сведоштво за уметноста на овие простори

70 години и над 2.300 музејски предмети од 14 до 21 век… : Националната галерија е трајно сведоштво за уметноста на овие простори

“Во Националната галерија постои една богата и голема збирка на повеќе од 2.300 музејски предмети, една ризница на национално и културно богатство кое го претставува најдоброто од ликовната уметност во Македонија. Во Даутпашиниот амам, пак, е сместена и постојата поставка на уметнички дела, слики, скулптури и инсталации од 19 до 21 век и икони од кои

Емотивно одбележани 70 години од основањето на Националната галерија на Македонија

Емотивно одбележани 70 години од основањето на Националната галерија на Македонија

Даут-пашиниот амам во Старата скопска чаршија синоќа изгледаше како пред 70 години, само исполнет со други луѓе. Наместо Борко Лазески и Никола Мартиноски, доајените на македонската современа уметност и првите раководители на тукушто основаната институција - Уметничката галерија „Скопје“, овој пат гостите топло ги поздрави Дита Старова-Ќерими, ликовна

Заев: Националната галерија помага идните генерации да се поврзат со историјата и делата на тие кои живееле пред нас

Заев: Националната галерија помага идните генерации да се поврзат со историјата и делата на тие кои живееле пред нас

Бројот на години за кој сме собрани тука е најдобар аргумент дека делата се потрајни од луѓето, ние сме минливи, но вредностите кои ги оставаме зад себе се вистинските споменици на нашето постоење. Тоа ја прави оваа Национална установа дом на трајните вредности на уметноста на нашиот народ, порача премиерот Зоран Заев на одбележувањето 70 години од

Националната галерија на Македонија одбележа 70 години постоење во Даут пашиниот амам

Националната галерија на Македонија одбележа 70 години постоење во Даут пашиниот амам

Националната галерија на Македонија е еден универзален храм на репрезентативното богато творештво кое оставило трајно сведоштво за ликовната уметност на овие простори и пошироко, почнувајќи од 12 до 21 век, од средновековието преку основоположничката генерација на современото македонско сликарство, до најсовремените текови во сите ликовни дисциплини…

Заев: Националната галерија помага идните генерации да се поврзат со историјата и делата на тие кои живееле пред нас

Заев: Националната галерија помага идните генерации да се поврзат со историјата и делата на тие кои живееле пред нас

Бројот на години за кој сме собрани тука е најдобар аргумент дека делата се потрајни од луѓето, ние сме минливи, но вредностите кои ги оставаме зад себе се вистинските споменици на нашето постоење. Тоа ја прави оваа Национална установа дом на трајните вредности на уметноста на нашиот народ, порача премиерот Зоран Заев на одбележувањето 70 години од

Заев: Националната галерија помага идните генерации да се поврзат со историјата и делата на тие кои живееле пред нас

Заев: Националната галерија помага идните генерации да се поврзат со историјата и делата на тие кои живееле пред нас

Бројот на години за кој сме собрани тука е најдобар аргумент дека делата се потрајни од луѓето, ние сме минливи, но вредностите кои ги оставаме зад себе се вистинските споменици на нашето постоење. Тоа ја прави оваа Национална установа дом на трајните вредности на уметноста на нашиот народ, порача премиерот Зоран Заев на одбележувањето 70 години од

Заев: Националната галерија помага идните генерации да се поврзат со историјата и делата на тие кои живееле пред нас

Заев: Националната галерија помага идните генерации да се поврзат со историјата и делата на тие кои живееле пред нас

Бројот на години за кој сме собрани тука е најдобар аргумент дека делата се потрајни од луѓето, ние сме минливи, но вредностите кои ги оставаме зад себе се вистинските споменици на нашето постоење. Тоа ја прави оваа Национална установа дом на трајните вредности на уметноста на нашиот народ, порача премиерот Зоран Заев на одбележувањето 70 години од

Националната галерија на Македонија одбележа 70 години од постоењето

Националната галерија на Македонија одбележа 70 години од постоењето

Националната галерија на Македонија и денес, како и пред 70 години, кога е основана, е истовремено неопходна и релевантна институција. Ова претставува потсетување и оддавање почит за огромниот вложен напор, не само од страна на тимот кој ја водел Уметничката галерија, туку и од страна на државните институции кои несебично и со голема одговорност дале

Заев: Националната галерија помага идните генерации да се поврзат со историјата и делата на тие кои живееле пред нас

Заев: Националната галерија помага идните генерации да се поврзат со историјата и делата на тие кои живееле пред нас

Бројот на години за кој сме собрани тука е најдобар аргумент дека делата се потрајни од луѓето, ние сме минливи, но вредностите кои ги оставаме зад себе се вистинските споменици на нашето постоење. Тоа ја прави оваа Национална установа дом на трајните вредности на уметноста на нашиот народ, порача премиерот Зоран Заев на одбележувањето 70 години од