притисни ентер »

Научници работат на „вештачко Сонце“ вредно 20 милијарди евра
Научници работат на „вештачко Сонце“ вредно 20 милијарди евра

Научници работат на „вештачко Сонце“ вредно 20 милијарди евра

Четиринаесет години откако добија зелено светло за проектот, група научници со седиште во Франција вчера почнаа да работат на уред што треба да покаже дали нуклеарната фузија, која е извор на енергија на Сонцето, може да биде безбеден и одржлив извор на енергија на Земјата. „Уредот ИТЕР ќе биде составен од речиси еден милион компоненти, а првите експерименти

Најголемиот проект во историјата на цивилизацијата – Светот ќе добие вештачко сонце!

Најголемиот проект во историјата на цивилизацијата – Светот ќе добие вештачко сонце!

На југот на Франција, во вторникт, започна изградбата на најсложениот систем во историјата на нашата цивилизација – ИТЕРА, што ќе трае во наредните пет години. Станува збор за тежок научен проект, вреден 20 милијарди евра, со кој се планира да се создаде реплика на процесите што се одвиваат внатре во Сонцето, поточно, кој има за цел да овозможи создавање

ВЕШТАЧКО СОНЦЕ: Научници работат на проект што чини 20 милијарди евра

ВЕШТАЧКО СОНЦЕ: Научници работат на проект што чини 20 милијарди евра

Четиринаесет години откако добија зелено светло за проектот, група научници со седиште во Франција вчера почнаа да работат на уред што треба да покаже дали нуклеарната фузија, која е извор на енергија на Сонцето, може да биде безбеден и одржлив извор на енергија на Земјата. „Уредот ИТЕР ќе биде составен од речиси еден милион компоненти, а првите експерименти

Научници работат на „вештачко Сонце“ вредно 20 милијарди евра

Научници работат на „вештачко Сонце“ вредно 20 милијарди евра

14 години откако добија зелено светло за проектот, група научници со седиште во Франција вчера почнаа да работат на уред што треба да покаже дали нуклеарната фузија, која е извор на енергија на Сонцето, може да биде безбеден и одржлив извор на енергија на Земјата. „Уредот ИТЕР ќе биде составен од речиси еден милион компоненти, а првите експерименти

ИМИТИРААТ СОНЦЕ: Научниците еден чекор поблиску од создавање извор на чиста енергија

ИМИТИРААТ СОНЦЕ: Научниците еден чекор поблиску од создавање извор на чиста енергија

Екстремно амбициозниот проект за копирање или имитирање на сончевата енергија влегува во критична фаза, додека научниците и техничарите на југот на Франција почнуваат да склопуваат огромни делови на уреди за нуклеарна фузија, како дел од меѓународен експеримент насочен кон развој на најнапредниот извор на чиста енергија. Светските лидери вклучени во

Мегапроект што би можел да го смени светот: Тие го градат најсложениот погон во историјата на цивилизацијата

Мегапроект што би можел да го смени светот: Тие го градат најсложениот погон во историјата на цивилизацијата

Тоа е научен проект од 20 милијарди евра кој има за цел да ги реплицира процесите што се одвиваат во Сонцето, односно има за цел да овозможи создавање на енергија преку нуклеарна фузија, и што, научниците се надеваат, би можело да биде комерцијално одржливо во иднина. . Тоа е неограничен извор на чиста енергија, но нашата цивилизација не најде начин