притисни ентер »

Истражувачи дизајнираа 3D уред кој блокира 94 проценти од дојдовните звуци
Истражувачи дизајнираа 3D уред кој блокира 94 проценти од дојдовните звуци

Истражувачи дизајнираа 3D уред кој блокира 94 проценти од дојдовните звуци

Тим на истражувачи од Универзитетот во Бостон дизајнираа уред што го нарекоа акустичен метаматеријал, а кој блокира 94 одсто од дојдовните звуци. Се работи за 3D печатен уред во облик на прстен кој е направен од метаматеријали и изработен според многу прецизни математички формули. Обликот е специјално дизајниран за да ги попречува дојдовните звучни

Истражувачи дизајнираа 3D уред кој блокира 94 проценти од дојдовните звуци

Истражувачи дизајнираа 3D уред кој блокира 94 проценти од дојдовните звуци

Тим на истражувачи од Универзитетот во Бостон дизајнираа уред што го нарекоа акустичен метаматеријал, а кој блокира 94 одсто од дојдовните звуци. Се работи за 3D печатен уред во облик на прстен кој е направен од метаматеријали и изработен според многу прецизни математички формули. Обликот е специјално дизајниран за да ги попречува дојдовните звучни