притисни ентер »

Димовски: Уставот од 1991, востаничкиот устав од Кресненското востание и првиот устав на ТМРО да стојат во Преамбулата
Димовски: Уставот од 1991, востаничкиот устав од Кресненското востание и првиот устав на ТМРО да стојат во Преамбулата

Димовски: Уставот од 1991, востаничкиот устав од Кресненското востание и првиот устав на ТМРО да стојат во Преамбулата

Три историски документи да се вметнат во преамбулата на Уставот, предложи пратеникот од ВМРО-ДПМНЕ, Илија Димовски. Тој побара да се додадат Правилата на македонскиот востанички комитет на Македонското кресненско востание од 1878, Уставот на ТМОРО од 1896 и Уставот од 1991 година. „Имам дилема дали да стои Охридскиот рамковен договор, но образложенеито

Република Северна Македонија помина уште еден собраниски филтер

Република Северна Македонија помина уште еден собраниски филтер

Република Северна Македонија помина уште еден собраниски филтер „Република Северна Македонија“ доби виза од Комисијата за уставни прашања. За мнозинството е прифатливо, досегашното име, „Република Македонија“ да се замени со новото сегде во уставот, освен во членот 36 што има историски контекст. Опозицијата гласаше против и обвини дека целиот процес

Заев: Подготовен сум да ја сносам политичката цена, но тоа е вредно за Македонија

Заев: Подготовен сум да ја сносам политичката цена, но тоа е вредно за Македонија

Историскиот контекст е целосно сочуван, а правото на самоопределување е признаено од Грција. Подготвен сум да ја сносам политичката цена, но тоа е вредно за Македонија. Длабоко сум убеден дека осигуруваме иднина за генерациите кои доаѓаат, им порача премиерот Зоран Заев на пратениците на денешната дебата по нацрт-амандманите на Уставот на Република

Заев: “Не гарантираме ништо за албанскиот јазик во Уставот“

Заев: “Не гарантираме ништо за албанскиот јазик во Уставот“

Парламентарната Комисија за уставни прашања го усвои текстот на нацрт- амандманот кој предвидува промена на името од Република Македонија во Република Северна Македонија. Со мнозинство гласови, нацртот беше испратен во понатамошна парламентарна постапка. Расправата за предлог-амандманот за промена на Преамбулата беше концентрирана во насока на нејзина

„Сeверна Македонија“ помина во уставната Комисија, Димовски: Измените да опфатат уште три правни документи

„Сeверна Македонија“ помина во уставната Комисија, Димовски: Измените да опфатат уште три правни документи

Со 10 гласа за, 5 против и ниту еден воздржан, Комисијата за уставни прашања го усвои предлогот зборот Република Македонија да се смени со Република Северна Македонија секаде во Уставот, освен во член 36 каде има историски аспект. Во текот на расправата пратеникот Илија Димовски рече дека ВМРО-ДПМНЕ работи со цел уставните измени да бидат што помалку

Заев- Подготовен сум да ја сносам политичката цена

Заев- Подготовен сум да ја сносам политичката цена

Историскиот контекст е сочуван, а правото на самоопределување е признаено од Грција. Подготвен сум да ја сносам политичката цена, но тоа е вредно за Македонија, рече премиерот Зоран Заев на денешната дебата за нацрт-амандманите на Уставот во собраниската Комисија за уставни прашања. Тој рече и дека е длабоко убеден оти осигуруваат иднина за генерациите

Заев: Подготовен сум да ја сносам политичката цена, но тоа е вредно за Македонија

Заев: Подготовен сум да ја сносам политичката цена, но тоа е вредно за Македонија

Историскиот контекст е целосно сочуван, а правото на самоопределување е признаено од Грција. Подготвен сум да ја сносам политичката цена, но тоа е вредно за Македонија. Длабоко сум убеден дека осигуруваме иднина за генерациите кои доаѓаат, им порача премиерот Зоран Заев на пратениците на денешната дебата по нацрт-амандманите на Уставот на Република

Каква политичка цена е подготвен да сноси Заев?

Каква политичка цена е подготвен да сноси Заев?

Премиерот Зоран Заев вели дека е подготвен да ја сноси политичката цена, но тоа е вредно за Македонија. Тој е убеден дека осигуруваат иднина за генерациите кои доаѓаат. Вели дека историскиот контекст е целосно сочуван, а правото на самоопределување е признаено од јужниот сосед. Ова премиерот Заев го изјави денеска пред пратениците на денешната дебата

Заев: Подготовен сум да ја сносам политичката цена, но тоа е вредно за Македонија

Заев: Подготовен сум да ја сносам политичката цена, но тоа е вредно за Македонија

Историскиот контекст е целосно сочуван, а правото на самоопределување е признаено од Грција. Подготвен сум да ја сносам политичката цена, но тоа е вредно за Македонија. Длабоко сум убеден дека осигуруваме иднина за генерациите кои доаѓаат, им порача премиерот Зоран Заев на пратениците на денешната дебата по нацрт-амандманите на Уставот на Република

Заев: “Никој не гарантирал ништо за албанскиот јазик во Уставот“

Заев: “Никој не гарантирал ништо за албанскиот јазик во Уставот“

Парламентарната Комисија за уставни прашања го усвои текстот на нацрт- амандманот кој предвидува промена на името од Република Македонија во Република Северна Македонија. Со мнозинство гласови, нацртот беше испратен во понатамошна парламентарна постапка. Расправата за предлог-амандманот за промена на Преамбулата беше концентрирана во насока на нејзина