притисни ентер »

„Сигурно се сеќавате на легендарниот…“ – Џеси Овенс, човекот кој го урна митот за „ариевската раса“, а не беше почитуван ниту од сопствениот претседател
„Сигурно се сеќавате на легендарниот…“ – Џеси Овенс, човекот кој го урна митот за „ариевската раса“, а не беше почитуван ниту од сопствениот претседател

„Сигурно се сеќавате на легендарниот…“ – Џеси Овенс, човекот кој го урна митот за „ариевската раса“, а не беше почитуван ниту од сопствениот претседател

Џејмс Кливленд „Џеси“ Овенс (12 септември 1913 – 31 март 1980 година) бил американски американски атлетичар кој освоил четири златни медали на Олимписките игри во Берлин 1936 година. Овенс беше специјализиран за спринтови и скок во далечина и во својот живот беше признат како „можеби најголемиот и најпознат спортист во историјата на атлетиката“. Тој