притисни ентер »

Држењето настава со маска е исцрпувачки!

Држењето настава со маска е исцрпувачки!

Уште од почетокот на дискусијата за наставата се залагавме за онлајн наставата за сите, како единствено правилно решение. Оваа настава, според нас, треба да се извршува од дома. Исто така, треба да им се даде право на избор на сите наставници. Со последната одлука на МОН се чини дека тоа право конечно ќе се оствари. Но, тоа што е проблематично е дека

Средношколците кон надлежните: Ќе продолжиме да ги игнорираме проблемите, или заедно ќе ги решаваме?

Средношколците кон надлежните: Ќе продолжиме да ги игнорираме проблемите, или заедно ќе ги решаваме?

Шест млади средношколци од различни градови денеска им одржаа говори на дел од министрите и претставници на УНИЦЕФ и Делегацијата на Европската Унија, претставувајќи ги проблемите со кои се соочуваат секојдневно низ образовниот процес. Како дел од одбележувањето на Светскиот ден на детето, тие се осврнаа на разноврсни теми – од квалитетот на онлајн

Светски ден на децата: Опасност од „загубена Ковид-генерација“

Светски ден на децата: Опасност од „загубена Ковид-генерација“

УНИЦЕФ предупредува дека рестрикциите во време на пандемија, кои се однесуваат и на децата и младите, може да доведат до „загубена Ковид-генерација“. Поради многуте корона-рестрикции во медицинската и социјалната сфера, од кои се опфатени и младите, УНИЦЕФ на Светскиот ден на правата на децата предупредува од опасност од „загубена Ковид-генерација“