притисни ентер »

Социјалистите победија на четвртите избори во Шпанија од 2015 додека десничарите бележат подем
Социјалистите победија на четвртите избори во Шпанија од 2015 додека десничарите бележат подем

Социјалистите победија на четвртите избори во Шпанија од 2015 додека десничарите бележат подем

Владејачката Социјалистичка партија ќе има најмногу места во новиот состав на шпанскиот парламент по четвртите избори за исто толку години, но нема да има мнозинство. По 85% преброени гласови, конзервативната Народна партија се наоѓа на второто место, додека крајнодесничарската партија Вокс освои значително поголем број гласови во однос на последните

Десничарските партии ќе освојат повеќе места на изборите во Шпанија

Десничарските партии ќе освојат повеќе места на изборите во Шпанија

Околу 37 милиони граѓани имаа право на глас за 350 членови на Конгрес и 208 сенатори на избори, што според анкетите, најверојатно, ќе се создаде поделен парламент, тврди шпанскиот весник „Ел Паис“. Според макро-анкетата на државниот телевизиски радиодифузер РТВЕ, десничарските партии ќе ја поразат левицата на денешните генерални избори во Шпанија.

Социјалистите победија во Шпанија, но немаат мнозинство

Социјалистите победија во Шпанија, но немаат мнозинство

Мал пад на социјалистите и на екстремната левица „Поддемос“ и подем на конзервативците и екстремната десница со резултати, што укажуваат на неможност за формирање стабилна коалициска влада во Шпанија. Социјалистите победија по втор пат за шест месеци – но ќе имаат максимум 119 пратеници во парламентот со 350 места. „Подемос“ ќе има максимум 34. Левичарскиот

Избори во Шпанија: Социјалистите добија најмногу гласови

Избори во Шпанија: Социјалистите добија најмногу гласови

Непотполните резултати од четвртите по ред парламентарни избори во Шпанија од 2015 година укажуваат на победа на социјалистите кои поединечно добија најмногу гласови, но се чини дека никој и понатака нема да има мнозинство за формирање влада. Изборите се одржаа без проблеми но, судејќи според се, не ја разрешија политичката блокада која ја држи земјата,

Социјалистот Санчез победи на изборите во Шпанија, но дали ќе формира влада?

Социјалистот Санчез победи на изборите во Шпанија, но дали ќе формира влада?

Шпанската социјалистичка работничка партија на премиерот Педро Санчез доби најмногу гласови на вонредните парламентарни избори одржани денеска, но, според излезните анкети, тоа е недоволно за составување на Влада, што значи вовед во тешки преговори за формирање на мнозинство. Имено, се очекува бројот на мандати на партијата на Санчез ќе биде меѓу 114

Шпанија гласаше, Македонија ќе почека за НАТО

Шпанија гласаше, Македонија ќе почека за НАТО

Комплицирана ситуација по денешните предвремени избори во Шпанија од каде се очекува стабилна влада и формирање на функционален парламент кој би го ратификувал македонскиот влез во НАТО. Според резултатите можно е Шпанија до март да оди на нови избори што ќе го одоговлече проширувањето на Алијансата со Македонија. Како што се очекуваше најмногу пратеници

Неизвесност во Шпанија: Санчез победник на изборите, но не може да состави Влада

Неизвесност во Шпанија: Санчез победник на изборите, но не може да состави Влада

Шпанската социјалистичка работничка партија на премиерот Педро Санчез, доби најмногу гласови на вонредните парламентарни избори одржани денеска, но сепак недоволно за составување на Влада, покажаа првичните излезни анкети по затворање на избирачките места. Се очекува бројот на мандати на партијата на Санчез ќе биде меѓу 114 и 119 пратенички во кој

Педро Санчез повторно победи на изборите во Шпанија, скок на екстремната десница

Педро Санчез повторно победи на изборите во Шпанија, скок на екстремната десница

ПСОЕ би требало да добие меѓу 114 и 119 места, додека на изборите во април  добија 123, што е далеку помалку од парламентарното мнозинство од 176 места во Парламентот. На второ место е Народната партија со веројатно 85 до 90 места, а на третото место дојде Партијата Вокс, која треба да добие 56-59 места. Вокс, екстремно десничарската партија, на денешните

Победа на Санчез, скок на екстремистите, неизвесноста останува

Победа на Санчез, скок на екстремистите, неизвесноста останува

Шпанската социјалистичка работничка партија на премиерот Педро Санчез, доби најмногу гласови на вонредните парламентарни избори одржани денеска. Сепак недоволно за составување на Влада, покажаа првичните излезни анкети откако во 20 часот беа затворени избирачките места. Се очекува бројот на мандати на партијата на Санчез ќе биде меѓу 114 и 119 пратенички

На шпанските избори повторно недоволна победа на социјалистите, десниот Вокс стана трета партија

На шпанските избори повторно недоволна победа на социјалистите, десниот Вокс стана трета партија

На поворените парламентарн изибори во Шпанија во неделата, трети за помалку од една година, поворни победи владејачката Шпанска социјалистичка работничка партија (PSOE), но со помалку мандати од минатите избори и повторни нема да изма мнозинство, покажуваат прелиминарните проекции на државните медиуми. Според министерствозо за внатрешни работи, одѕивот