притисни ентер »

Владата бара одложување на објавувањето на извештајот на Венецијанската комисија
Владата бара одложување на објавувањето на извештајот на Венецијанската комисија

Владата бара одложување на објавувањето на извештајот на Венецијанската комисија

Владата потврди дека побарала одложување на носењето на мислењето на Венецијанската комисија за Законот за употреба на јазиците. Премиерот изјави дека власта има потреба да подготви контрааргументи за критиките за потенцијалните пречки за спроведување на овој закон во судството. Иако ДУИ, се изјасни против измени на законот, министерката за правда

Владата побара да се одложи финалниот извештај на Венецијанската комисија

Владата побара да се одложи финалниот извештај на Венецијанската комисија

По објавувањето на дел од забелешките на експретите на Венецијанската комисија за употребата на јазиците, Владата побара одложување на официјалното објавување на мислењето на комисијата. Извештајот за Законот за употреба на јазиците во Македонија ќе биде поднесен во демекври, наместо во октомври како што беше најавено. – Сите препораки на експертите

Дескоска: Нема дилема, препораките од Венецијанска комисија ќе бидат спроведени

Дескоска: Нема дилема, препораките од Венецијанска комисија ќе бидат спроведени

Министерката за правда Рената Дескоска вели дека не треба да има дилеми за спроведување на препораките од Венецијанската комисија, но тоа ќе биде сторено откако Комисијата ќе го даде своето официјалното мислење. „Мислам дека не треба да има никакви дилеми или дебати дали ќе се имплементираат или нема да се имплементираат препораките. Со самото тоа

Венециска комисија: Законот за јазици го забавува функционирањето на судскиот систем

Венециска комисија: Законот за јазици го забавува функционирањето на судскиот систем

По објавувањето на првичните неофицијални забелешки на Венециската комисија за Законот за употреба на јазиците, македонската Влада побара одложување на објавувањето на извештајот до декември. Премиерот Заев ветува целосна примена на препораките. Ги објавуваме во целост првичните заклучоци на Венециската комисија за Законот за употреба на јазиците од

Дескоска потврди: Владата побарала одложување на мислењето на Венецијанската комисија, немала ресурси

Дескоска потврди: Владата побарала одложување на мислењето на Венецијанската комисија, немала ресурси

Рената Дескоска, министерката за правда, денеска потврди дека Владата побарала одложување на финалното мислење на Венецијанската комисија за Законот за употребата на јазиците, затоа што како што вели таа, во моментов нема човечки ресурси за да ги спроведе заклучоците. Покрај тоа, од Владата не можеле сега да ги анализираат контра-аргументите на нацрт

Владата побарала одложување на мислењето на Венециската комисија, Заев ветува дека препораките ќе бидат применети

Владата побарала одложување на мислењето на Венециската комисија, Заев ветува дека препораките ќе бидат применети

Венециската комисија извештајот за Законот за употребата на јазиците во Македонија ќе го поднесе во декември, а не во октомври како што првично беше најавено. По објавувањето на дел од забелешките на експертите на Венециската комисија, Владата побарала одложување на официјалното објавување на мислењето на комисијата. Венециската комисија извештајот

Дескоска: Не треба да има дилеми за препораките од Венецијанска комисија, но тоа ќе биде откако ќе има официјално мислење

Дескоска: Не треба да има дилеми за препораките од Венецијанска комисија, но тоа ќе биде откако ќе има официјално мислење

Министерката за правда Рената Дескоска вели дека не треба да има дилеми за спроведување на препораките од Венецијанската комисија, но тоа ќе биде сторено откако Комисијата ќе го даде своето официјалното мислење. -Мислам дека не треба да има никакви дилеми или дебати дали ќе се имплементираат или нема да се имплементираат препораките. Со самото тоа

Одложено мислењето на Венецијанската комисија за Законот за јазици

Одложено мислењето на Венецијанската комисија за Законот за јазици

Што е спорно во Законот за јазици? За одговор на ова прашање ќе треба да почекаме уште неколку месеци, бидејќи владата побарала од Венецијанската комисија да се одложи финалниот извештај кој беше планирано да се презентира месецов. Премиерот денес потврди дека драфт верзијата од Венецијанската комисија е доставена до Владата, но оцениле дека им е потребно

Дескоска: Не треба да има дилеми за препораките од Венецијанска комисија, но тоа ќе биде откако ќе има официјално мислење

Дескоска: Не треба да има дилеми за препораките од Венецијанска комисија, но тоа ќе биде откако ќе има официјално мислење

Министерката за правда Рената Дескоска вели дека не треба да има дилеми за спроведување на препораките од Венецијанската комисија, но тоа ќе биде сторено откако Комисијата ќе го даде своето официјалното мислење. -Мислам дека не треба да има никакви дилеми или дебати дали ќе се имплементираат или нема да се имплементираат препораките. Со самото тоа

Дескоска: Не треба да има дилеми дали ќе се имплементираат препораките од Венецијанската комисија

Дескоска: Не треба да има дилеми дали ќе се имплементираат препораките од Венецијанската комисија

Министерката за правда Рената Дескоска вели дека не треба да има дилеми за спроведување на препораките од Венецијанската комисија, но тоа ќе биде сторено откако Комисијата ќе го даде своето официјалното мислење. -Мислам дека не треба да има никакви дилеми или дебати дали ќе се имплементираат или нема да се имплементираат препораките. Со самото тоа