притисни ентер »

О2 иницијатива: Зошто граѓаните, а не фирмата, ја пријавиле токсичната хемикалија во „Охис“?
О2 иницијатива: Зошто граѓаните, а не фирмата, ја пријавиле токсичната хемикалија во „Охис“?

О2 иницијатива: Зошто граѓаните, а не фирмата, ја пријавиле токсичната хемикалија во „Охис“?

Граѓанската иницијатива „О2“ на социјалните мрежи излезе со реакција по повод денешниот инцидент во „Охис“, кога се излеаја 6 тони вода во кој имало елементи на токсичната хемикалија ‘метил акрилат мономер’. Тие го прашуваат Државниот инспекторат на животна средина, зошто фирмата „Еко центар 97“ не пријавила согласно протоколот по кој требало да постапува

Министерство за животна средина: Опасната течност во ОХИС е целосно собрана, нема место за паника

Министерство за животна средина: Опасната течност во ОХИС е целосно собрана, нема место за паника

Излеаната течност во ОХИС е целосно собрана, а кадата е покриена со пилевина за да се соберат евентуалните остатоци од течноста, соопшти вечерва Министерсвото за животна средина и просторно планирање, информирајќи ја јавноста дека состојбата  во фабриката е под контрола и дека нема место за паника. Излеаната течност во ОХИС е целосно собрана, а кадата

Надлежните тврдат: Состојбата во „Охис“ е под контрола, нема место за паника

Надлежните тврдат: Состојбата во „Охис“ е под контрола, нема место за паника

Министерството за животна средина и просторно планирање согласно последните информации добиени од надлежните инспекциски служби, информира дека состојбата во Охис е целосно под контрола и дека нема место за паника. „Имено, излевање на вода при перење на празна цистерна поради пукање на вентил се случило во бетонска када чија функција е безбедносна,

МЖСПП: Излеаната течност во ОХИС е целосно собрана, состојбата во фабриката е под контрола и дека нема место за паника

МЖСПП: Излеаната течност во ОХИС е целосно собрана, состојбата во фабриката е под контрола и дека нема место за паника

Излеаната течност во ОХИС е целосно собрана, а кадата е покриена со пилевина за да се соберат евентуалните остатоци од течноста, соопшти вечерва Министерсвото за животна средина и просторно планирање, информирајќи ја јавноста дека состојбата во фабриката е под контрола и дека нема место за паника. -Пилевината ќе биде собрана во текот на утрешниот

О2 иницијатива: Зошто инцидентот во ОХИС не го пријави „Екоцентар 97“, туку тоа го сторија граѓани?

О2 иницијатива: Зошто инцидентот во ОХИС не го пријави „Екоцентар 97“, туку тоа го сторија граѓани?

Интервенцијата и увидот на МВР, инспекциските служби, Единицата за атомска, биолошка и хемиска одбрана на АРМ беше резултат на пријава од граѓани кои почувствувале непријатна миризба во околината на фабриката и имале главоболки, печење во грлото и очите. Зошто не реагираше фирмата „Екоцентар 97" и, според протоколот во случај на ваква хаварија, не

Собрана контаминираната вода од „Охис“

Собрана контаминираната вода од „Охис“

Фото: Маја Јаневска-Илиева Истечената отпадна вода од „Охис“ е собрана откако инспекторите на Град Скопје, Државниот инспекторат за животна средина и екипа на МВР во текот на денот извршиле увид во кругот на „Охис“, каде се случи излевање на вода употребена за чистење на цистерна во која бил складиран метил акрилат мономер. Истекувањето се случило

Министерството смирува дека состојбата во „Охис“ е под контрола и нема место за паника

Министерството смирува дека состојбата во „Охис“ е под контрола и нема место за паника

Министерството за животна средина и просторно планирање информира дека состојбата во „Охис“ е целосно под контрола и дека нема место за паника, се вели во соопштението на министерството. „Имено, излевање на вода при перење на празна цистерна поради пукање на вентил се случило во бетонска када чија функција е безбедносна токму при вакви случаеви. Во

Екипи од Армијата асистирале да се земат примероци од течноста СО ХЕМИКАЛИИ што се излеа во „Охис“

Екипи од Армијата асистирале да се земат примероци од течноста СО ХЕМИКАЛИИ што се излеа во „Охис“

Екипи од Армијата биле повикани во кругот на фабриката „Охис“, за асистенција при земање примероци од течноста што се излеала и од која се ширеше непријатна миризба во овој дел од Скопје. Од Министерството за одбрана за САКАМДАКАЖАМ.МК велат дека во „Охис“ биле екипи за атомско-биолошк-хемиска одбрана, бидејќи поседуваат специјална опрема кога е потребна

МЗЖСПП : Состојбата во Охис е целосно под контрола и нема место за паника

МЗЖСПП : Состојбата во Охис е целосно под контрола и нема место за паника

Имено, излевање на вода при перење на празна цистерна поради пукање на вентил се случило во бетонска када чија функција е безбедносна токму при вакви случаеви. Во моментов излеаната течност е целосно собрана, а кадата е покриена со пилевина за да се соберат евентуалните остатоци од течноста. Пилевината ќе биде собрана во текот на утрешниот ден и соодветно,

Надлежните тврдат: Состојбата во „Охис“ е под контрола, нема место за паника

Надлежните тврдат: Состојбата во „Охис“ е под контрола, нема место за паника

Министерството за животна средина и просторно планирање согласно последните информации добиени од надлежните инспекциски служби, информира дека состојбата во Охис е целосно под контрола и дека нема место за паника. „Имено, излевање на вода при перење на празна цистерна поради пукање на вентил се случило во бетонска када чија функција е безбедносна,