притисни ентер »

Македонците внесуваат 2,4 пати повеќе сол од потребното, ИЈЗ препорачува природни билки и зачини за подобар вкус на јадењето
Македонците внесуваат 2,4 пати повеќе сол од потребното, ИЈЗ препорачува природни билки и зачини за подобар вкус на јадењето

Македонците внесуваат 2,4 пати повеќе сол од потребното, ИЈЗ препорачува природни билки и зачини за подобар вкус на јадењето

Во Северна Македонија се внесува 2,4 пати повеќе сол од максималниот препорачан дневен внес. Препорачано е да не се внесува повеќе од пет грама сол на ден, а кај нас просечен дневен внес на сол е 12,1 грама, информираат денеска од Институтот за јавно здравје (ИЈЗ) по повод Недела за подигнување на свесноста за солта. – Овогодинешната тема на Неделата

СЗО повикува на забрана за храна со висока содржина на сол

СЗО повикува на забрана за храна со висока содржина на сол

Светската здравствена организација ги повика земјите да воведат законски ограничувања за количината на сол во преработената храна, рестораните и кантините како дел од серијата препораки за спречување на прекумерното внесување сол и намалување на стапката на срцеви заболувања. Речиси сите земји во европскиот регион, 51 од 53 имаат просечен дневен внес

Македонците внесуваат 2,4 пати повеќе сол од препорачаното

Македонците внесуваат 2,4 пати повеќе сол од препорачаното

Во Северна Македонија се внесува 2,4 пати повеќе сол од максималниот препорачан дневен внес. Препорачано е да не се внесува повеќе од пет грама сол на ден, а кај нас просечен дневен внес на сол е 12,1 грама, информираат денеска од Институтот за јавно здравје (ИЈЗ) по повод Недела за подигнување на свесноста за солта. – Овогодинешната тема на Неделата

10.000 луѓе умираат секој ден во Европа од кардиоваскуларни болести

10.000 луѓе умираат секој ден во Европа од кардиоваскуларни болести

Кардиоваскуларните болести се причина за четири смртни случаи од 10 во Европа, што значи дека од тие болести секој ден на европскиот континент умираат 10.000 луѓе, а на годишно ниво умираат 4 милиони луѓе, извести денес Светската здравствена организација. СЗО им советува на Европејците помалку да консумираат сол. Со имплементација на политика за намалувње

Македонците внесуваат 2,4 пати повеќе сол од препорачаното

Македонците внесуваат 2,4 пати повеќе сол од препорачаното

Во Македонија се внесува 2,4 пати повеќе сол од максималниот препорачан дневен внес. Препорачано е да не се внесува повеќе од пет грама сол на ден, а кај нас просечен дневен внес на сол е 12,1 грама, информираат денеска од Институтот за јавно здравје (ИЈЗ) по повод Недела за подигнување на свесноста за солта. -Овогодинешната тема на Неделата за подигнување