притисни ентер »

Додека сонуваме, сеќавањето се продлабочува
Додека сонуваме, сеќавањето се продлабочува

Додека сонуваме, сеќавањето се продлабочува

Научници од Центарот за интердисциплинарни биолошки истражување во Франција, покажале дека делта брановите кои се емитуваат додека спиеме не се периоди на тишила во текот на кои кортексот се одмора. Наместо тоа, тие „работат“ на изолирани збирови од неврони кои играат суштинска улога во формирањето на долгорочната меморија. Додека спиеме, хипокампусот,

НАЈНOBИ ИCTPАЖУBAЊА ЗА COНOT: Додeka coнyваме, ceќaвањeтo ни се пpoдлaбочyва

НАЈНOBИ ИCTPАЖУBAЊА ЗА COНOT: Додeka coнyваме, ceќaвањeтo ни се пpoдлaбочyва

Научници од Центарот за интердисциплинарни биолошки истражување во Франција, покажале дека делта брановите кои се емитуваат додека спиеме не се периоди на тишила во текот на кои кортekcот се одмора. Наместо тоа, тие „работат“ на изолирани збирови од невpoни кои играат суштинска улога во формирањето на долгорочната меморија. Додека спиеме, хипокампуcoт,