притисни ентер »

Одговорот зошто некои луѓе имаат поблаги, а некои потешки симптоми на ковид лежи во скриениот имунитет?
Одговорот зошто некои луѓе имаат поблаги, а некои потешки симптоми на ковид лежи во скриениот имунитет?

Одговорот зошто некои луѓе имаат поблаги, а некои потешки симптоми на ковид лежи во скриениот имунитет?

Сезонските настинки го учат имунолошкиот систем да го препознае и Ковид-19, според новата студија од колеџот Кингс во Лондон. Научниците конечно ќе можат да објаснат зошто Т-клетките го паметат и препознаваат коронарниот вирус SARS-CoV-2 толку добро, дури и кога за прв пат ќе се сретнат. Имено, настинките што сите сме ги имале неколку пати годишно

Најголемата мистерија на короната: Факторот кој пресудува живот или смрт

Најголемата мистерија на короната: Факторот кој пресудува живот или смрт

Научниците се на добар пат да решат една од најголемите мистерии што го придружуваат коронавирусот – зошто некои луѓе минуваат само со поблаги симптоми, додека други се борат за нивните животи. Студиите направени на пациенти со корона покажаа дека нашиот имунолошки систем различно реагира на оваа болест од вообичаеното. Се покажа дека имунолошкиот

Зошто некои луѓе минуваат со полесни симптоми, а други се борат за живот?

Зошто некои луѓе минуваат со полесни симптоми, а други се борат за живот?

Досегашните истражувања покажаа дека нашиот имун систем поинаку реагира на оваа болест од вообичаената реакција. Имуниот систем кај некои пациенти реагира сосем невообичаено, па кога одредени молекули и клетки не можат да се изборат со вирусот, телото ги вклучува сите одбранбени механизми кои му се на располагање. Токму таа неконтролирана реакција

Факторот којшто пресудува за ЖИВОТ или СМРТ: Научниците за најголемата мистерија поврзана со Коронавирусот!

Факторот којшто пресудува за ЖИВОТ или СМРТ: Научниците за најголемата мистерија поврзана со Коронавирусот!

Научниците се на добар пат да решат една од најголемите мистерии што го придружуваат Коронавирусот – зошто некои луѓе поминуваат само со поблаги симптоми, додека други се борат за нивните животи. Студиите направени врз пациенти заразени со Корона покажаа дека нашиот имунолошки систем различно реагира на оваа болест од вообичаеното. Се покажа дека имунолошкиот

НАЈГОЛЕМА МИСТЕРИЈА НА КОРОНАТА: Факторот, кој одлучува живот или смрт

НАЈГОЛЕМА МИСТЕРИЈА НА КОРОНАТА: Факторот, кој одлучува живот или смрт

Студиите направени врз пациенти со Ковид-19 покажаа дека нашиот имунолошки систем различно реагира на оваа болест од вообичаеното. Сега, научниците се на пат да решат една од најголемите мистерии што го придружуваат коронавирусот – зошто некои луѓе минуваат само со поблаги симптоми, додека други буквално се борат за својот живот. Се покажа дека имунолошкиот

Обичната настинка може да го „подготви“ имунолошкиот систем за Ковид-19

Обичната настинка може да го „подготви“ имунолошкиот систем за Ковид-19

Настинката што сте ја прележале пред неколку години може да ви помогне ако вашето тело се бори со коронавирусот. Според неодамна објавената студија, некои луѓе кои не биле изложени на  коронавирусот, сепак можат да имаат Т-клетки кои реагираат на вирусот. Научниците сметаат дека тоа е затоа што тие клетки научиле порано како да препознаат и да се борат

Сѐ повеќе млади луѓе умираат од ковид-19

Сѐ повеќе млади луѓе умираат од ковид-19

Високиот крвен притисок, дијабетес, дебелината и возраста се покажаа како најчести причини зошто некои пациенти не го преживуваат ковид-19. Станува збор за ризици коишто можат да предизвикаат компликации кај пациенти со коронавирус, за кои често нема лек. Сепак, останува нејасно зошто сè повеќе млади луѓе се на респиратор, дури и умираат од коронавирусот,

Се повеќе млади луѓе умираат од Ковид-19, кои се причините за тоа?

Се повеќе млади луѓе умираат од Ковид-19, кои се причините за тоа?

Високиот крвен притисок, дијабетес, дебелина и возраст се покажаа како најчести причини зошто некои пациенти не го преживуваат Ковид-19. Станува збор за ризици коишто можат да предизвикаат компликации кај пациенти со коронавирус, за кои често нема лек. Сепак, останува нејасно зошто сè повеќе млади луѓе се на респиратор, дури и умираат од корона, иако

Сè повеќе млади луѓе умираат од Ковид-19, кои се причините за тоа?

Сè повеќе млади луѓе умираат од Ковид-19, кои се причините за тоа?

Високиот крвен притисок, дијабетес, дебелина и возраст се покажаа како најчести причини зошто некои пациенти не го преживуваат Ковид-19. анува збор за ризици коишто можат да предизвикаат компликации кај пациенти со коронавирус, за кои често нема лек. Сепак, останува нејасно зошто сè повеќе млади луѓе се на респиратор, дури и умираат од корона, иако

Сè повеќе млади луѓе умираат од Ковид-19, кои се причините за тоа?

Сè повеќе млади луѓе умираат од Ковид-19, кои се причините за тоа?

Високиот крвен притисок, дијабетес, дебелина и возраст се покажаа како најчести причини зошто некои пациенти не го преживуваат Ковид-19. Станува збор за ризици коишто можат да предизвикаат компликации кај пациенти со коронавирус, за кои често нема лек. Сепак, останува нејасно зошто сè повеќе млади луѓе се на респиратор, дури и умираат од корона, иако