притисни ентер »

Ги запознаваме ретките болести: Некротизирачката автоимуна миопатија (НАМ)
Ги запознаваме ретките болести: Некротизирачката автоимуна миопатија (НАМ)

Ги запознаваме ретките болести: Некротизирачката автоимуна миопатија (НАМ)

Некротизирачката автоимуна миопатија (НАМ) е ретка форма на идиопатска воспалителна миопатија (болест на мускулите) која клинички се карактеризира со акутна или субакутна проксимална слабост на мускулите, а хистопатолошки со микроцитна некроза и регенерација без значително воспаление. Распространетоста и годишната застапеност на НАМ не се познати,

Ги запознаваме ретките болести: Некротизирачката автоимуна миопатија (НАМ)

Ги запознаваме ретките болести: Некротизирачката автоимуна миопатија (НАМ)

Некротизирачката автоимуна миопатија (НАМ) е ретка форма на идиопатска воспалителна миопатија (болест на мускулите) која клинички се карактеризира со акутна или субакутна проксимална слабост на мускулите, а хистопатолошки со микроцитна некроза и регенерација без значително воспаление. Распространетоста и годишната застапеност на НАМ не се познати,

Ги запознаваме ретките болести 2021: Некротизирачка автоимуна миопатија

Ги запознаваме ретките болести 2021: Некротизирачка автоимуна миопатија

Болеста се смета дека е имунолошки поврзана, најверојатно активирана од терапија со лекови (статини), болести на сврзното ткиво или карцином. Точниот механизам што го предизвикува нарушувањето, не е познат, но некои автоантитела можат да бидат причина за тоа. Може да биде вклучен малигнитет. Во месецот со најмалку дена во годината, во месецот кој пациентите

Ги запознаваме ретките болести: Некротизирачка автоимуна миопатија

Ги запознаваме ретките болести: Некротизирачка автоимуна миопатија

Necrotizing autoimmune myopathy (NAM) – Некротизирачка автоимуна миопатија (НАМ) МКB G72.4 преваленца: непозната Некротизирачката автоимуна миопатија (НАМ) е ретка форма на идиопатска воспалителна миопатија (болест на мускулите) која клинички се карактеризира со акутна или субакутна проксимална слабост на мускулите, а хистопатолошки со микроцитна некроза

Ги запознаваме ретките болести: Некротизирачка автоимуна миопатија

Ги запознаваме ретките болести: Некротизирачка автоимуна миопатија

Со едукативната кампања „Ги запознаваме ретките болести“ на Здружението за лица со ретки болести „Живот со предизвици“, секој ден во февруари се зборува за една ретка болест, начинот на дијагностицирање, третман и предизвиците со кои се соочуваат луѓето што живеат со неа. Како ја добиваат дијагнозата? Дали има некаков лек? Колку и дали воошто се пристапни

Ги запознаваме ретките болести: Некротизирачка автоимуна миопатија

Ги запознаваме ретките болести: Некротизирачка автоимуна миопатија

Necrotizing autoimmune myopathy (NAM) – Некротизирачка автоимуна миопатија (НАМ) МК B G72.4 преваленца: непозната Некротизирачката автоимуна миопатија (НАМ) е ретка форма на идиопатска воспалителна миопатија (болест на мускулите) која клинички се карактеризира со акутна или субакутна проксимална слабост на мускулите, а хистопатолошки со микроцитна

Ги запознаваме ретките болести: Некротизирачка автоимуна миопатија

Ги запознаваме ретките болести: Некротизирачка автоимуна миопатија

Necrotizing autoimmune myopathy (NAM) – Некротизирачка автоимуна миопатија (НАМ) МКB G72.4 преваленца: непозната Некротизирачката автоимуна миопатија (НАМ) е ретка форма на идиопатска воспалителна миопатија (болест на мускулите) која клинички се карактеризира со акутна или субакутна проксимална слабост на мускулите, а хистопатолошки со микроцитна некроза

Нема лек за нашата Ива: Тања Хаџиманова зборува за својатa ќерка, единствен пациент во Македонија со дијагноза Конгенитална Мускулна Дистрофија - Мерозин негативна CMD1A

Нема лек за нашата Ива: Тања Хаџиманова зборува за својатa ќерка, единствен пациент во Македонија со дијагноза Конгенитална Мускулна Дистрофија - Мерозин негативна CMD1A

Ива е голем борец со зелени очиња, а кога ќе те погледне ти се врзува за срце. Многу е храбра и свесна за својата состојба. И покрај сите препреки со кои се соочува, таа е позитивно, дружељубиво и среќно дете. Учи во ООУ „Ѓоргија Пулевски”, одлична ученичка е, сака да патува, да чита книги и да посетува балет. На овој начин Тања Хаџиманова ја опишува

Борбата на Весна со ретката болест Гоше

Борбата на Весна со ретката болест Гоше

Весна Алексовска - претседател на здружението за ретки болести „Живот со предизвици“, го основала во 2009 година и за прв пат во 2012-та се охрабрила јавно да излезе и да зборува во медиумите, организирајќи го првиот настан за Ден на ретки болсти во нашата земја. Тоа всушност бил првиот чекор, после што многу други се приклучуваат заедно да бараат

Ги запознаваме ретките болести: Некротизирачка автоимуна миопатија

Ги запознаваме ретките болести: Некротизирачка автоимуна миопатија

Охрид, 22. февруари 2021 (ОХРИДПРЕС) – Во месецот со најмалку дена во годината, во месецот кој пациентите со ретки болести го викаат „свој“, месецот кој е редок по своите ретки 28 или 29 дена ќе се обидеме поблиску да Ве запознаеме со ретките болести во Република Македонија. Секој ден ќе Ве запознаваме со по една ретка болест и ќе се обидеме да добиеме