притисни ентер »

НЛБ нема да исплати дивиденда
НЛБ нема да исплати дивиденда

НЛБ нема да исплати дивиденда

Препораката на Народната банка да не исплати дивиденда на своите акциоенри, прва ја прифати НЛБ банка. -Предлагаме распределба на реализираната добивка за 2019 година - прво во нераспределена добивка во износ од 1.672.270.392 денари (27,19 милиони евра) и задржана заработувачка за инвестиции во износ од 177.647.606 денари (2,89 милиони евра)“,истакнуваат

НЛБ банка ја прераспредели добивката, акцијата падна 10 отсто

НЛБ банка ја прераспредели добивката, акцијата падна 10 отсто

Фото: Б. Грданоски НЛБ банка денес објави дека ќе ја прераспредели нето добивката за 2019 година и на тој начин прва меѓу банките реагираше на укажувањето на Народната банка на Македонија банките да се откажат од делење дивиденда поради корона – кризата. Според новиот предлог до акционерите, добивката во износ од 1.849.917.998 денари (околу 30 милиони

Поради Ковид-19 и препораката на Народна Банка: НЛБ Банка нема да подели дивидента

Поради Ковид-19 и препораката на Народна Банка: НЛБ Банка нема да подели дивидента

НЛБ Банка нема да им исплати дивиденда на своите акционери од добивката од минатата година. Со ова, банката е прва која ја послуша препораката на Народната банка, банките да не делат дивиденда и со добивката да го зголемат капиталот. Притоа, од добивката што ја оствари лани од 30,08 милиони евра, НЛБ Банка ќе внесе 27,19 милиони евра во нераспоредена

НЛБ БАНКА ПРВА ЈА ПОСЛУША НБМ - нема дивиденди, парите одат во нераспоредена добивка и заработувачка за инвестиции

НЛБ БАНКА ПРВА ЈА ПОСЛУША НБМ - нема дивиденди, парите одат во нераспоредена добивка и заработувачка за инвестиции

НЛБ Банка прва ја послуша препораката на Народната банка да не исплати дивиденда на своите акциоенри, од добивката што беше остварена минатата година, и со тоа да го надгради капиталот на банката. Притоа, од добивката што ја оствари лани од 30,08 милиони евра, НЛБ Банка ќе внесе 27,19 милиони евра во нераспоредена добивка и 2,89 милиони евра како задржана

НЛБ Банка прва ја послуша НБ, нема да подели дивиденда

НЛБ Банка прва ја послуша НБ, нема да подели дивиденда

НЛБ Банка нема да им исплати дивиденда на своите акционери од  добивката од минатата година. Со ова, НЛБ Банка е прва која ја  послуша препораката на Народната банка, банките да не делат дивиденда и со добивката да го зголемат капиталот. Притоа, од добивката што ја оствари лани од 30,08 милиони евра, НЛБ Банка ќе внесе 27,19 милиони евра во нераспоредена

НБ очекува банките да не делат дивиденда, добивката да ја стават во функција на зголемување на капиталот

НБ очекува банките да не делат дивиденда, добивката да ја стават во функција на зголемување на капиталот

Банките да ја стават добивката остварена во изминатата година во функција на натамошно зголемување на капиталот и финансискиот потенцијал на банките. Вакво укажување е дадено од Народната банка во рамки на интензивната комуникација со банките а во врска со нивната подготвеност за справувањето со потенцијалните негативни последици од вирусот Ковид-19

НБ очекува банките да не делат дивиденда, добивката да ја стават во функција на зголемување на капиталот

НБ очекува банките да не делат дивиденда, добивката да ја стават во функција на зголемување на капиталот

Банките да ја стават добивката остварена во изминатата година во функција на натамошно зголемување на капиталот и финансискиот потенцијал на банките. Вакво укажување е дадено од Народната банка во рамки на интензивната комуникација со банките а во врска со нивната подготвеност за справувањето со потенцијалните негативни последици од вирусот Ковид-19

НБ очекува банките да не делат дивиденда, добивката да ја стават во функција на зголемување на капиталот

НБ очекува банките да не делат дивиденда, добивката да ја стават во функција на зголемување на капиталот

Вакво укажување е дадено од Народната банка во рамки на интензивната комуникација со банките а во врска со нивната подготвеност за справувањето со потенцијалните негативни последици од вирусот Ковид-19. -Народната банка им укажа дека очекува како и досега, тие да покажат високо ниво на прудентност, вклучително и при носењето на одлуките за распределба