притисни ентер »

Twitter ја започнува програмата „Birdwatch“ наменета за борба против дезинформациите
Twitter ја започнува програмата „Birdwatch“ наменета за борба против дезинформациите

Twitter ја започнува програмата „Birdwatch“ наменета за борба против дезинформациите

Twitter ја лансираше својата програма „Birdwatch“ што им овозможува на корисниците да проверуваат информации на твитови, објавија на нивната страница. Програмата им овозможува на корисниците да додадат белешки кои дополнително го разјаснуваат објавувањето или го означуваат како погрешно. На овој начин, тврди Twitter, ќе биде полесно да се идентификуваат

Kако ќе функционира пилот проектот на Твитер кој ќе им дозволува на корисниците да означуваат „лажна“ содржина

Kако ќе функционира пилот проектот на Твитер кој ќе им дозволува на корисниците да означуваат „лажна“ содржина

„Ние мора да ја отфрлиме културата каде што фактите се манипулираат, па дури и се произведуваат“. Твитер бара помош од своите корисници во борбата против лажните вести. Твитер компанијата најави пилот проект кој ќе им овозможува на луѓето да доставуваат белешки на твитовите кои можат да бидат лажни или погрешни. Иницијативата, наречена „Birdwatch“,

Твитер со „Birdwatch“ – нова пробна опција во борба против дезинфомрациите

Твитер со „Birdwatch“ – нова пробна опција во борба против дезинфомрациите

На 25 јануари на нивниот блог, Твитер соопштија дека воведуваат нова пробна (пилот) опција во борба против дезинформации наречена „Birdwatch“. Оваа опција ќе им овозможи на корисниците на Твитер да идентификуваат информации за кои сметаат дека се дезинформации и да остават забелешка со информативен контекст. Во соопштенитето од Твитер велат дека сакаат

Твитер тестира алатка која ќе овозможува корисниците да означуваат дезинформации

Твитер тестира алатка која ќе овозможува корисниците да означуваат дезинформации

Твитер ги вклучува своите корисници во напорите да се спречат дезинформациите на платформата, овозможувајќи им да ставаат нивни белешки на лажните твитови и објавите кои содржат дезинформации. Оваа пилот програма, која беше официјално објавена вчера, е наречена „Birdwatch“ . Во неа, засега, ќе можат да учествуваат само селектирана група корисници од