притисни ентер »

Современите луѓе еволуираат: Се повеќе имаат дополнителна артерија во рацете
Современите луѓе еволуираат: Се повеќе имаат дополнителна артерија во рацете

Современите луѓе еволуираат: Се повеќе имаат дополнителна артерија во рацете

Но, промените можат да бидат многу посуптилни. Скоро незабележливи промени во нашата сегашна анатомија покажуваат колку еволуцијата може да биде непредвидлива. На пример, научниците забележале дека сè повеќе луѓе имаат дополнителна аорта во своите раце, што според моменталните индикатори, би можело да стане вообичаена човечка анатомска карактеристика

Еволуција на дело: Сé повеќе луѓе имаат дополнителна артерија во рацете

Еволуција на дело: Сé повеќе луѓе имаат дополнителна артерија во рацете

Кога ја замислуваме понатамошната еволуција на човекот, односно неговиот изглед во далечна иднина, често зборуваме за промена на висината, големината на мозокот и изгледот на кожата. Но, промените можат да бидат многу посуптилни. Речиси незабележливи промени во нашата сегашна анатомија покажуваат колку еволуцијата може да биде непредвидлива. На пример,

Кај сè повеќе луѓе има дополнителна артерија во рацете

Кај сè повеќе луѓе има дополнителна артерија во рацете

Кога ја замислуваме понатамошната еволуција на човекот, односно неговиот изглед во далечна иднина, често зборуваме за промена на висината, големината на мозокот и изгледот на кожата. Но, промените можат да бидат многу посуптилни. Скоро незабележливи промени во нашата сегашна анатомија покажуваат колку еволуцијата може да биде непредвидлива. На пример,

Еволуција на дело: Сè повеќе луѓе имаат дополнителна артерија во своите раце

Еволуција на дело: Сè повеќе луѓе имаат дополнителна артерија во своите раце

Кога ја замислуваме понатамошната еволуција на човекот, односно неговиот изглед во далечна иднина, често зборуваме за промена на висината, големината на мозокот и изгледот на кожата. Но, промените можат да бидат многу посуптилни. Скоро незабележливи промени во нашата сегашна анатомија покажуваат колку еволуцијата може да биде непредвидлива. На пример,

Сѐ повеќе луѓе се раѓаат без умници

Сѐ повеќе луѓе се раѓаат без умници

БРЗА ЕВОЛУЦИЈА Сѐ повеќе луѓе денес се раѓаат без умници и сѐ повеќе луѓе имаат артерија во подлактицата, која порано ја имале само неколкумина. Една нова студија објавена во „Џурнал оф анатоми“ сугерира дека станува збор за микро, брза еволуција пред нашите очи. Студијата ја спровеле научници од Австралија, кои откриле неколку промени во нашето тело,

Се повеќе деца се раѓаат без умници, со дополнителни коски во нозете и артерија на подлактицата: Човештвото минува низ „брза еволуција“

Се повеќе деца се раѓаат без умници, со дополнителни коски во нозете и артерија на подлактицата: Човештвото минува низ „брза еволуција“

Научниците веруваат дека главната причина за оваа мини-еволуција се промените во природната селекција Н екои деца денеска се раѓаат без умници, а се повеќе луѓе имаат и дополнителна артерија на подлактицата, што укажува на тоа дека човештвото во моментов минува низ „микроеволуција“, покажало новото истражување, пренесува британски „Independent“. Научниците