притисни ентер »

Како и колку од нашата енергија ја троши мозокот?
Како и колку од нашата енергија ја троши мозокот?

Како и колку од нашата енергија ја троши мозокот?

Иако сочинува само 2% од телесната тежина, мозокот троши скоро 15% од волуменот на срцето, 20% од кислородот што го дишеме, околу 25% од гликозата од крвта. Најинтересно, ова количество не се намалува дури и кога спиете, кога мозочната активност е мала. Ејмс Козлоски, истражувач, тврди дека најмалку 90% од енергијата што ја троши мозокот не може да