притисни ентер »

Како што рече Вучиќ, така бидна: МУСТАФА СЕ СПРОТИВСТАВИ НА „МАЛИОТ ШЕНГЕН“
Како што рече Вучиќ, така бидна: МУСТАФА СЕ СПРОТИВСТАВИ НА „МАЛИОТ ШЕНГЕН“

Како што рече Вучиќ, така бидна: МУСТАФА СЕ СПРОТИВСТАВИ НА „МАЛИОТ ШЕНГЕН“

Иса Мустафа истакна дека ова биле „маневри на Србија за наметнување обврски на Европската унија за нормализирање на односите со Косово и признавање на независноста на Косово“. „Можеби премиерите на Албанија и Северна Македонија имаат јасна идеја каде се интересите на нивните земји, но за Косово такви нема“, се вели во изјавата на претседателот на ДСК,

Рама со критика за неучеството на Косово на лидерската средба, во Драч ќе биде поинаку

Рама со критика за неучеството на Косово на лидерската средба, во Драч ќе биде поинаку

Албанскиот премиер Еди Рама денеска од лидерската средба на државите од Западен Балкан во Охрид упати критика до Приштина што не учествува во Иницијативата за регионална соработка, притоа изразувајќи уверување дека Косово како дел од регионот ќе учествува на наредната средба предвидена да се одржи идниот месец во Драч. Албанскиот премиер Еди Рама денеска

Балкански „мини Шенген“

Балкански „мини Шенген“

Северна Македонија, Србија и Албанија ќе работат поблиску заедно за отстранување на пречките за слободно движење на капитал и луѓе меѓу земјите. Но целта и натаму останува полноправно членство во ЕУ. Полесен и побрз премин на заедничките граници, дозволи за работа кои ќе важат за трите земји, патување со лични карти и заеднички контроли на границите

Мустафа се спротивстави на „Малиот Шенген“

Мустафа се спротивстави на „Малиот Шенген“

Лидерот на косовскиот демократски сојуз Иса Мустафа кој го бојкотираше самитот во Охрид изјави дека политиките на „Малиот шенген“ ги оддалечуваат земјите од Западен Балкан од патот на европските интеграции, ставајќи ги во Евроазија, каде доминира Русија. Иса Мустафа истакна дека ова биле „маневри на Србија за наметнување обврски на Европската унија

Ова е се што треба да се знае за МАЛИОТ ШЕНГЕН

Ова е се што треба да се знае за МАЛИОТ ШЕНГЕН

„Балканот треба да направи свој Шенген модел“, рече албанскиот претседател Еди Рама на Самитот на Европската банка за обнова и развој во Сараево пред скоро пет месеци. Србија е отворена „за, како што некои го нарекуваат  “ мал Шенген “, но како и да се нарече, за нешто каде ќе имаме целосна слобода на движење, промет на стоки и услуги“, слична порака

Балкански „мини Шенген“: Не сакаме нова Југославија, туку нов Балкан

Балкански „мини Шенген“: Не сакаме нова Југославија, туку нов Балкан

Северна Македонија, Србија и Албанија ќе работат поблиску заедно за отстранување на пречките за слободно движење на капитал и луѓе меѓу земјите. Но целта и натаму останува полноправно членство во ЕУ. Полесен и побрз премин на заедничките граници, дозволи за работа кои ќе важат за трите земји, патување со лични карти и заеднички контроли на границите

Балкански „мини Шенген“

Балкански „мини Шенген“

Северна Македонија, Србија и Албанија ќе работат поблиску заедно за отстранување на пречките за слободно движење на капитал и луѓе меѓу земјите. Но целта и натаму останува полноправно членство во ЕУ. Полесен и побрз премин на заедничките граници, дозволи за работа кои ќе важат за трите земји, патување со лични карти и заеднички контроли на границите

ФОКУС НА ДЕНОТ: Лидерите од Охрид-Нема тука никаква Југославија, само подобар живот

ФОКУС НА ДЕНОТ: Лидерите од Охрид-Нема тука никаква Југославија, само подобар живот

Лидерите учесници на денешната втора средба во рамки на иницијативата за регионална соработка одржана во Охрид со оценка дека самата иницијатива не е и не треба да се восприема како алтернатива на членството на државите од регионот во ЕУ, туку како активност што е во согласност со европските критериуми, со евроинтегративните процеси, а во насока на

Поранешниот премиер на Косово: „Мал шенген“ го турка Западен Балкан кон Русија

Поранешниот премиер на Косово: „Мал шенген“ го турка Западен Балкан кон Русија

Лидерот на косовскиот демократски сојуз Иса Мустафа кој го бојкотираше самитот во Охрид изјави дека политиките на „Малиот шенген“ ги оддалечуваат земјите од Западен Балкан од патот на европските интеграции, ставајќи ги во Евроазија, каде доминира Русија. Иса Мустафа истакна дека ова биле „маневри на Србија за наметнување обврски на Европската унија

Како што рече Вучиќ, така бидна: МУСТАФА СЕ СПРОТИВСТАВИ НА „МАЛИОТ ШЕНГЕН“

Како што рече Вучиќ, така бидна: МУСТАФА СЕ СПРОТИВСТАВИ НА „МАЛИОТ ШЕНГЕН“

Иса Мустафа истакна дека ова биле „маневри на Србија за наметнување обврски на Европската унија за нормализирање на односите со Косово и признавање на независноста на Косово“. „Можеби премиерите на Албанија и Северна Македонија имаат јасна идеја каде се интересите на нивните земји, но за Косово такви нема“, се вели во изјавата на претседателот на ДСК,