притисни ентер »

52 години од загинувањето на советскиот космонаут Јуриј Алексеевич Гагарин
52 години од загинувањето на советскиот космонаут Јуриј Алексеевич Гагарин

52 години од загинувањето на советскиот космонаут Јуриј Алексеевич Гагарин

Јуриј Алексеевич Гагарин е советски космонаут кој на 12 април 1961 за прв пат во историјата на човештвото се вивнал во вселената и бил прв човек кој ја прелетал Земјата околу нејзината орбита. По летот, кој траел 108 минути, тој се спуштил јужно од Саратов. На 12-ти април 1961 год., во беспрекорна тајност, поранешниот Советски космодром Бајконур влезе