притисни ентер »

Донесен Законот за прекинување на бременост: ...
Донесен Законот за прекинување на бременост: ...

Донесен Законот за прекинување на бременост: ...

Денес Собранието го изгласа новиот Закон за прекинување на бременоста. Министерот Венко Филипче ја поздрави одлуката: „Посебно сум горд што денеска пратениците во Собранието го изгласаа и го донесоа новиот Закон за прекинување на бременоста, со којшто волјата на жената ја ставаме на прво место! Одлуката за прекин на бременоста е право на жената и тоа

Собранието го донесе Законот за абортус, жената пак слободно ќе одлучува за прекин на бременоста

Собранието го донесе Законот за абортус, жената пак слободно ќе одлучува за прекин на бременоста

Собранието на денешната седница го донесе Законот за прекин на бременоста со кој се укинуваат административните бариери и се овозможува жената да го оствари правото за безбеден прекин на бременоста. „Одлуката за прекин на бременоста како посебна медицинска интервенција за која треба слободно да одлучува бремената жена, се заснова на дадена согласност

Новото министерство доби „зелено светло“ – како ќе функционира и за кого е наменето?

Новото министерство доби „зелено светло“ – како ќе функционира и за кого е наменето?

Со 61 глас ЗА, пратениците ја усвоија потребата за донесување на Законот за основање на Министерството за политички систем и односи меѓу заедниците. Законот е испратен во понатамошна парламентарна постапка, на второ читање. Предлагачот на законот, координаторот на парламентарната група на ДУИ, Ејуп Алими, рече дека со овие измени се предвидува трансформација

Изгласан Законот за прекин на бременоста

Изгласан Законот за прекин на бременоста

Пратениците во Собранието денеска го изгласаа Законот за прекинување на бременоста. Согласно новиот Закон за прекин на бременоста, се укинува тридневното чекање и останатите административни бариери за остварување на правото на абортус. Со измените на законот, жената исто така ќе добие комплетни, објективни и точни информации во врска со начинот на

Отсега: ДО АБОРТУС ПОЛЕСНО ОТКОЛКУ ДО ПАРАЦЕТАМОЛ

Отсега: ДО АБОРТУС ПОЛЕСНО ОТКОЛКУ ДО ПАРАЦЕТАМОЛ

На денешната собраниска седница е изгласан и донесен Законот за прекинување на бременоста, со кој се овозможува жената да го оствари правото за безбеден прекин на бременоста и укинување на постојните административни процедури-бариери, кои го одолжуваа спроведувањето на постапката за прекин на бременоста. Одлуката за прекин на бременоста како посебна

Изгласан Законот за прекинување на бременоста

Изгласан Законот за прекинување на бременоста

На денешната собраниска седница е изгласан и донесен Законот за прекинување на бременоста, со кој се овозможува жената да го оствари правото за безбеден прекин на бременоста и укинување на постојните административни процедури-бариери, кои го одолжуваа спроведувањето на постапката за прекин на бременоста. Одлуката за прекин на бременоста како посебна

Изгласан Законот за прекин на бременоста, во прво читање поминаа и измените на Законот за Влада

Изгласан Законот за прекин на бременоста, во прво читање поминаа и измените на Законот за Влада

Пратениците во рамки на 91-та седница денеска го изгласаа Законот за прекинување на бременоста. Во Собранието во прво читање, поминаа и измените на Законот за Владата на Република Македонија и претстои да бидат повторно разгледани во матичните комисии, по што пратениците ќе гласаат за нивно донесување. Согласно новиот Закон за прекин на бременоста,

Отсега: ДО АБОРТУС ПОЛЕСНО ОТКОЛКУ ДО ПАРАЦЕТАМОЛ

Отсега: ДО АБОРТУС ПОЛЕСНО ОТКОЛКУ ДО ПАРАЦЕТАМОЛ

На денешната собраниска седница е изгласан и донесен Законот за прекинување на бременоста, со кој се овозможува жената да го оствари правото за безбеден прекин на бременоста и укинување на постојните административни процедури-бариери, кои го одолжуваа спроведувањето на постапката за прекин на бременоста. Одлуката за прекин на бременоста како посебна

Собранието даде зелено светло за формирање на ново министерство

Собранието даде зелено светло за формирање на ново министерство

Кабинетоt на премиерот Зоран Заев наскоро ќе се прошири со ново министерско место откако денеска Собранието даде зелено светло за формирање на новиот државен орган. Собранието гласаше позитивно за потребата од законски измени на два закони со кои што се предлага создавање на Министерство за политички систем и односи меѓу заедниците. Според предлагачите

Изгласан Законот за абортус- прекин на бременост и со таблети во амбулантите

Изгласан Законот за абортус- прекин на бременост и со таблети во амбулантите

На денешната собраниска седница е изгласан и донесен Законот за прекинување на бременоста, со кој се овозможува жената да го оствари правото за безбеден прекин на бременоста и укинување на постојните административни процедури-бариери, кои го одолжуваа спроведувањето на постапката за прекин на бременоста. Одлуката за прекин на бременоста како посебна