притисни ентер »

За шампионот на АБА-лига нема гарантирано место во Евролига
За шампионот на АБА-лига нема гарантирано место во Евролига

За шампионот на АБА-лига нема гарантирано место во Евролига

Првите луѓе на најелитното европско кошаркарско натпреварување, Евролигата на состанокот во Минхен одлучи регионалната АБА-лига од 2020 година да не дава претставник, односно да не се продолжи договорот со лигата кој завршува следната сезона. Евролигата ги додели лиценците за 2020 година – повтоно ќе има 18 клубови, а освен „сигурните“ учесници две

Шампионот од АБА лигата нема гарантирано место во Евролигата

Шампионот од АБА лигата нема гарантирано место во Евролигата

Првите луѓе на најелитното европско кошаркарско натпреварување, Евролигата на состанокот во Минхен одлучи регионалната АБА лига од 2020 да не дава претставник, односно да не се продолжи договорот со лигата кој завршува следната сезона. Евролигата ги додели лиценците за 2020 – повтоно ќе има 18 клубови, а освен „сигурните“ учесници две лиценци одат

Шампионот од АБА лигата нема гарантирано место во Евролигата

Шампионот од АБА лигата нема гарантирано место во Евролигата

Првите луѓе на најелитното европско кошаркарско натпреварување, Евролигата на состанокот во Минхен одлучи регионалната АБА лига од 2020 да не дава претставник, односно да не се продолжи договорот со лигата кој завршува следната сезона. Евролигата ги додели лиценците за 2020 – повтоно ќе има 18 клубови, а освен „сигурните“ учесници две лиценци одат

АБА лигата останува без загарантирано место во Евролигата од сезоната 2020/21

АБА лигата останува без загарантирано место во Евролигата од сезоната 2020/21

Регионалното кошаркарско натпреварување, АБА лигата, од сезоната 2020/21 нема да има загарантирано место во Евролигата. Вака одлучија акционерите на компанијата „ЕЦА“ која раководи со Евролигата. На состанокот во Минхен, одлучено е да се промени системот на влез во елитното кошаркарско натпреварување. За овој регион најинтересно е тоа што победниците

АБА лигата останува без загарантирано место во Евролигата од сезоната 2020/21

АБА лигата останува без загарантирано место во Евролигата од сезоната 2020/21

Регионалното кошаркарско натпреварување, АБА лигата, од сезоната 2020/21 нема да има загарантирано место во Евролигата. Вака одлучија акционерите на компанијата „ЕЦА“ која раководи со Евролигата. На состанокот во Минхен, одлучено е да се промени системот на влез во елитното кошаркарско натпреварување. За овој регион најинтересно е тоа што победниците

АБА го загуби загарантираното место во Евролигата

АБА го загуби загарантираното место во Евролигата

АБА-лигата почнувајќи од сезоната 2019/2020 повеќе нема да има загарантирано место за шампионот од регионалното натпреварување да игра во Евролигата. Договорот што АБА го има со ЕКА како организација што раководи со Евролигата е со важност до 2020 година, а истиот нема да биде продолжен, туку првакот на АБА-лигата само ќе има „приоритет“ при давањето

АБА појаснува: Имаме гаранции од Евролига

АБА појаснува: Имаме гаранции од Евролига

фото: aba-liga.com, Partizan NIS Паниката што го зафати регионот по последниот состанок на ECA ја смирува потпретседателот на Јадранската лига, Домагој Чавловиќ. Тој присуствуваше на фамозната средба во Минхен и тврди дека не е онака како што беше најавено – дека АБА ќе го загуби единственото место во Евролигата. „Во следните две години шампионот на

Кошарка: Титулата во АБА лига од 2020 година нема да биде гаранција за Евролига

Кошарка: Титулата во АБА лига од 2020 година нема да биде гаранција за Евролига

Фото: euroleaguebasketball.net Шампионот во АБА лига од 2020 година ќе нема загарантирано место во Евролигата. Загарантираното место што регионалната кошаркарска лига го имаше во континенталната елита во изминатите неколку сезони се претопува во една од трите нови „вајлд карти“. Одлуката е донесена на состанок на Бордот на ЕKА (Евролигашка комерцијална

Огромен удар за АБА: СФР Југославија останува без директно место во Евролигата!

Огромен удар за АБА: СФР Југославија останува без директно место во Евролигата!

На денешниот состанок на акционерите на компанијата која е сопственик на Евролигата е донесена одлука и во иднина во ова најелитно европско натпреварување да настапуваат 18 екипи, но е променет начинот на одредување на учесниците при што е нанесен огромен удар на тимовите од просторот на поранешна СФР Југославија. Од сезоната 2020/21 ќе биде укинат

АБА остана без место во Евролигата!

АБА остана без место во Евролигата!

euroleaguebasketball.net На состанокот на ECA (Euroleague Commercial Assets) одржан во Минхен одлучено е елитното кошаркарско натпреварување и во сезоната 2020/21 да остане со 18 клуба, но нзначајно ќе биде променет начинот на кој некои клубови ќе стекнуваат право за учество. Од идната сезона домашните и регионалните лиги нема да бидат квалификациски