притисни ентер »

Јапонците направија автoмoбил oд цeлулoзa
Јапонците направија автoмoбил oд цeлулoзa

Јапонците направија автoмoбил oд цeлулoзa

Конзорциум од 22 универзитети, истражувачки институт и производители на компоненти на автомобилската индустрија на саемот во Токио минатиот месец претставија експериментален автомобил со каросерија од целулоза. Прототипот е создаден во рамки на проектот NСV (Nаnо Сеllulоsе Vеhiсlе), кој цели кон намалување на тежината на автомобилот со 10% до 2020