притисни ентер »

Јавниот долг и сивата економија едни од клучните економски проблеми на земјата
Јавниот долг и сивата економија едни од клучните економски проблеми на земјата

Јавниот долг и сивата економија едни од клучните економски проблеми на земјата

Јавниот долг и сивата економија едни од клучните економски проблеми на земјата Стабилизација на јавниот долг, евро клаузулите на заемите, сивата економија, даночната политика, невработеноста на младите, се клучните предизвици нотирани од ЕУ за македонските структурни реформи и фискалата политика. Програмата за економските реформи на земјава денеска

ЕУ со низа забелешки – старите проблеми на македонската економија повторно на површина

ЕУ со низа забелешки – старите проблеми на македонската економија повторно на површина

Делегацијата на ЕУ во земјата со низа забешелки за македонската економија. Доставија шест препораки до Владата, кои очекуваат да бидат исполнети во рок од една година. Се бара стабилизација на јавниот долг. Проблем е детектиран и кај компаниите кои не плаќаат даноци, што оди на штета на државниот буџет. Има и недостиг на интеграција на компаниите во

ЕУ бара да се стабилизира македонската економија - еве што препорачаа

ЕУ бара да се стабилизира македонската економија - еве што препорачаа

Европската Унија испорача препораки за македонската влада за стабилизирање на домашната економија. Се работи за шест препораки кои треба да се реализираат за една година. Тие бараат да се воведат правилата - јавниот долг да не надмине 60 проценти од БДП, а дефицитот 3 проценти. Побараа стабилизација на јавниот долг, но и во него да влезат и долговите

ЕУ: Северна Македонија треба да троши толку - колку што заработува

ЕУ: Северна Македонија треба да троши толку - колку што заработува

Многу забелешки и шест препораки испорача Европската Унија на македонската влада за стабилизирање на домашната економија. Побара стабилизација на јавниот долг, но и во него да влезат и долговите на јавните претпријатија. Побара да се воведат правилата - јавниот долг да не надмине 60 проценти од БДП, а дефицитот 3 проценти. Забележа и за ниската реализација

ЕУ со низа забелешки – старите проблеми на македонската економија повторно на површина

ЕУ со низа забелешки – старите проблеми на македонската економија повторно на површина

Делегацијата на ЕУ во земјата со низа забешелки за македонската економија. Доставија шест препораки до Владата, кои очекуваат да бидат исполнети во рок од една година. Се бара стабилизација на јавниот долг. Проблем е детектиран и кај компаниите кои не плаќаат даноци, што оди на штета на државниот буџет. Има и недостиг на интеграција на компаниите во

Шест економски препораки од ЕК за да се реализираат за една година

Шест економски препораки од ЕК за да се реализираат за една година

Од делегацијата на унијата во земјава со шест препораки до Владата, кои очекуваат да бидат исполнети во рок од една година, намалувањето на јавниот долг и дефицитот, велат дека се од примарно значење. -Првиот предизвик е стабилизирањето на јавниот долг. Тој во земјава е 43%, но ако на него се додаде и долгот на јавните компании кој е 10% и за кој одговорна

Старите проблеми на македонската економија повторно излегоа на површина

Старите проблеми на македонската економија повторно излегоа на површина

Тешко се реализираат капиталните проекти во земјава. Јавниот долг полека се стабилизира и изнесува 43 отсто, но тоа е без да се вклучат задолжувањата на државните фирми кои изнесуваат 10 отсто од БДП. Од Европската Унија сметаат дека е потребна поголема транспарентност кај трошењето од јавните претпријатија како и нивниот долг да влезе во долгот на

Критики од ЕУ за економијата

Критики од ЕУ за економијата

Низа забелешки од Европската Унија на конто на македонската економија. Од Делегацијата на ЕУ во земјава алармираат дека долгот годинава бил висок, дури 43 отсто, а заедно со оној на компаниите надминувал 50 проценти од БДП. Проблеми биле детектирани и кај дел од домашните компании кои не плаќале даноци што, според нив, дополнително оди на штета на

ЕУ: Да се продлабочат економските и социјалните реформи

ЕУ: Да се продлабочат економските и социјалните реформи

Продолжување на стабилизирање на соодносот на долгот, вклучување на долгот на сите јавни претпријатија во општата владина рамка за финансиско известување, поголемо спроведување на капиталните расходи, да се разјасни мандатот на инспекторатите…., се дел од препораките до властите од земјава што треба да ги спроведе во наредната година, а кои на прес-конференција

Да се продлабочат економските и социјалните реформи, препорачува ЕУ

Да се продлабочат економските и социјалните реформи, препорачува ЕУ

Продолжување на стабилизирање на соодносот на долгот, вклучување на долгот на сите јавни претпријатија во општата владина рамка за финансиско известување, поголемо спроведување на капиталните расходи, да се разјасни мандатот на инспекторатите…., се дел од препораките до властите од земјава што треба да ги спроведе во наредната година, а кои на прес-конференција