притисни ентер »

Богатство старо милениуми, 70 години се чува во Музејот на Град Скопје
Богатство старо милениуми, 70 години се чува во Музејот на Град Скопје

Богатство старо милениуми, 70 години се чува во Музејот на Град Скопје

Археолошките, етнолошки, уметнички и архитектонски богатства на Скопје 70 години се собираат и чуваат во Музејот на Град Скопје, кој со голема изложба слави 7 децении од основањето. Институцијата слави и 50 години откако е на денешната локација, во некогашната Железничка станица делумно разурната во скопскиот земјотрес во 1963. Музејот е формиран во

Одбележан јубилејот 70 години Музеј на Град Скопје

Одбележан јубилејот 70 години Музеј на Град Скопје

Формиран е во 1949 година од страна на Градскиот народен одбор на Скопје како Народен музеј на градот. По катастрофалниот земјотрес во 1963 и санацијата на објектот на Железничката станица од 1968 до 1970 (проект на дипл. инж. арх. Светислав Петровиќ), Музејот на град Скопје се вселил во новите простории од адаптираната зграда. Сега се одбележа јубилејот

Одбележан јубилејот 70 години музеј на Град Скопје

Одбележан јубилејот 70 години музеј на Град Скопје

Градоначалникот Шилегов вчеравечер ја отвори изложбата „70 години Музеј на град Скопје“. Во првата изложбена сала преку видео проекција во 3-Д мапинг технологија беа претставени активности и настани за музејската работа во изминатите 70 години поделена на декади. Во втората изложбена сала е претставен дел од збирката на плакати за изложби од изминатиот

Музејот на Град Скопје ќе биде целосно реконструиран

Музејот на Град Скопје ќе биде целосно реконструиран

Со еден милион евра целосно ќе се реконструира Музејот на Град Скопје, соопшти денеска градоначалникот Петре Шилегов на промоција на монографијата за 70 години постоење на установата. -За околу еден месец Град Скопје со инвестиција од околу 1 милион евра ќе почне со целосна реконструкција на овој музеј. Да блесне овој објект во полн сјај и сето богатство

Музејот на Град Скопје ќе биде целосно реконструиран

Музејот на Град Скопје ќе биде целосно реконструиран

Со еден милион евра целосно ќе се реконструира Музејот на Град Скопје, соопшти денеска градоначалникот Петре Шилегов на промоција на монографијата за 70 години постоење на установата. -За околу еден месец Град Скопје со инвестиција од околу 1 милион евра ќе почне со целосна реконструкција на овој музеј. Да блесне овој објект во полн сјај и сето богатство

Музејот на Град Скопје ќе биде целосно реконструиран

Музејот на Град Скопје ќе биде целосно реконструиран

Институцијата променила повеќе објекти од формирањето во 1949 година – била во зградата на старата телеграфска пошта близу „Св. Спас“, потоа во Ѓорче Петров, а од 1970 е на сегашната локација во некогашната Железничка станица делумно разурната во скопскиот земјотрес. Со еден милион евра целосно ќе се реконструира Музејот на Град Скопје, соопшти денеска

Музеј на Град Скопје слави 70 години јубилеј

Музеј на Град Скопје слави 70 години јубилеј

Музеј на Град Скопје слави 70 години јубилеј Со промоција на монографијата „70 години Музеј на град Скопје“ чии уредници се Фросина Зафировска и Емил Алексиевски и изложба и видео проекција во 3д мапинг технологија преку кој е претставен развојот на музејот низ девениите  –  Музејот на град Скопје го слави јубилејот 70 години постоење. За меѓународната

Музејот на Град Скопје ќе биде целосно реконструиран

Музејот на Град Скопје ќе биде целосно реконструиран

Со еден милион евра целосно ќе се реконструира Музејот на Град Скопје, соопшти денеска градоначалникот Петре Шилегов на промоција на монографијата за 70 години постоење на установата. -За околу еден месец Град Скопје со инвестиција од околу 1 милион евра ќе почне со целосна реконструкција на овој музеј. Да блесне овој објект во полн сјај и сето богатство

Промоција на монографијата „70 години Музеј на град Скопје“

Промоција на монографијата „70 години Музеј на град Скопје“

Mонографијата по повод 70 години од основањето на Музејот на град Скопје, беше промовирана денеска, а на настанот присуствуваше и скопскиот градоначалник Петре Шилегов кој истакна дека е особено горд што градот има ваква институција која во својата дејност вклучува повеќе компоненти. „Археологија, етнологија, историја, историја на уметност и архитектура

70 години постоење: Со милион евра ќе се реконструира Музејот на Град Скопје

70 години постоење: Со милион евра ќе се реконструира Музејот на Град Скопје

„Градските власти за приближно еден месец, со инвестиција од околу еден милион евра, ќе започне со целосна реконструкција на Музејот на Град Скопје. Целта е целото богатство што го има да биде презентирано на поубав начин“, изјави градоначалникот на Скопје, Петре Шилегов, на промоцијата на монографијата за оваа културна установа формирана во 1949 година,