притисни ентер »

Научниците открија планета што нема облик на сфера
Научниците открија планета што нема облик на сфера

Научниците открија планета што нема облик на сфера

Се чини дека не се сите планети во облик на сфера како Земјата. Европската вселенска агенција открила планета во облик на топка за рагби во соѕвездието Херкул. Научниците претпоставуваат дека планетата е деформирана поради силни брановидни сили предизвикани од нејзината ѕвезда, која се наоѓа блиску до неа. Сепак, ова е првпат научниците да забележат