притисни ентер »

НЕПРОСПИЕНА НОЌ КАЈ МЛАДИТЕ ЛУЃЕ: Го зголемува нивото на протеинот што пpeдизвикyвa Aлцхaјмeровa бoлecт
НЕПРОСПИЕНА НОЌ КАЈ МЛАДИТЕ ЛУЃЕ: Го зголемува нивото на протеинот што пpeдизвикyвa Aлцхaјмeровa бoлecт

НЕПРОСПИЕНА НОЌ КАЈ МЛАДИТЕ ЛУЃЕ: Го зголемува нивото на протеинот што пpeдизвикyвa Aлцхaјмeровa бoлecт

Според една неодамнешна студија, по само една непроспиена ноќ кај младите луѓе, се зголемува нивото на протеини поврзани со Aлцхаjмeровaтa бoлecт. Овие резултати сугерираат дека воспоставувањето на добри навики за спиење за време на aдoлеcцeнцијaтa може да помогне за да се спречи појавата на бoлecтa во cтaроcтa. Луѓето со Aлцхаjмeровa бoлecт имаат

Непроспиена ноќ го зголемува нивото на протеинот што предизвикува Алцхајмерова болест

Непроспиена ноќ го зголемува нивото на протеинот што предизвикува Алцхајмерова болест

Овие резултати сугерираат дека воспоставувањето на добри навики за спиење за време на адолесценцијата може да помогне за да се спречи појавата на болеста во староста. Луѓето со Алцхајмерова болест имаат два протеини во мозокот: бета-амилоид и тау. Претходните истражувања покажаа дека само една непроспиена ноќ ги зголемува нивото на бета-амилоид во

МАЖИ, ОВА МОРА ДА ГО ЗНАЕТЕ Дури и една непроспиена ноќ го зголемува ризикот од Алцхајмер

МАЖИ, ОВА МОРА ДА ГО ЗНАЕТЕ Дури и една непроспиена ноќ го зголемува ризикот од Алцхајмер

Една прелиминарна студија покажала дека дури и една непроспиена ноќ кај здравите мажи го зголемила присуството на протеинот тау во нивната крив, во споредба со една цела ноќ непрекинато спиење. Студијата покажала дека зголеменото ниво на овој протеин е поврзано со зголемениот ризик од појавата на Алцхајмеровата болест, пишува Си-Ен-Ен. – Нашата истражувачка