притисни ентер »

Без договор заврши средбата меѓу СОНК и МОН, оптимизам од двете страни
Без договор заврши средбата меѓу СОНК и МОН, оптимизам од двете страни

Без договор заврши средбата меѓу СОНК и МОН, оптимизам од двете страни

Продолживме со разговорите со Синдикатот за образование, наука и култура (СОНК) и на почетокот на наредната недела, понеделник или вторник, очекувам да имаме конечен договор, изјави денеска министерот за образование и наука, Јетон Шаќири по новата рунда преговори со делегација на СОНК. – Во оваа фаза на процесот на преговори, во текот на 20-те дена,

До вторник ќе се знае – наставниците со повисоки плати или повторно штрајк

До вторник ќе се знае – наставниците со повисоки плати или повторно штрајк

До вторник ќе се знае – наставниците со повисоки плати или повторно штрајк Повторното активирање на штрајкот во образованието ќе зависи од резултатите од договорот со посредници кој се очекува да биде склучен на почетокот на следната недела. Претседателот на СОНК, Јаким Неделков по денешната рунда преговори изјави дека е постигнато усогласување за

СОНК и Владата во обид за договор, пред можноста за реактивирање на штрајкот

СОНК и Владата во обид за договор, пред можноста за реактивирање на штрајкот

Embedded video for СОНК и Владата во обид за договор, пред можноста за реактивирање на штрајкот Напредок има, ама договор уште нема. Се дефинираат деталите за новите колективни договори за основно и средно образование. Министерот вели дека и преку нив ќе се подобрува стандардот на вработените во образованието. Околу процентот пак за покачување на платите

Ако нема договор за платите наставниците повторно ќе штрајкуваат

Ако нема договор за платите наставниците повторно ќе штрајкуваат

До вторник ќе се знае дали наставниците ќе добијат повисоки плати или повторно ќе има штрајк. Претседателот на СОНК, Јаким Неделков по денешната рунда преговори изјави дека е постигнато усогласување за некои ставови, но сега не може да тврди дали ќе постигнат договор или штрајкот повторно ќе се активира. Она за што генерално е договорено е колективниот

Или ПОВИСОКИ ПЛАТИ или пак ШТРАЈК – ќе се знае до вторник!

Или ПОВИСОКИ ПЛАТИ или пак ШТРАЈК – ќе се знае до вторник!

Повторното активирање на штрајкот во образованието ќе зависи од резултатите од договорот со посредници кој се очекува да биде склучен на почетокот на следната недела. Претседателот на СОНК, Јаким Неделков по денешната рунда преговори изјави дека е постигнато усогласување за некои ставови, но како што рече, сега не може да се тврди дали ќе се постигне

СОНК и МОН не постигнаа договор ниту на денешната средба, активирање на штрајкот можна опција

СОНК и МОН не постигнаа договор ниту на денешната средба, активирање на штрајкот можна опција

Нема договор ниту по денешната средба меѓу СОНК и МОН. За платите на наставниците вооппшто не се разговарало, туку само за колективниот договор. Доколку и идната недела , не се постигне конечен договор за зголемување на платите, опцијата за активирање на штрајкот останува на маса , предупреди претседателот на синдикатот Јаким Неделков.

Или ПОВИСОКИ ПЛАТИ или пак ШТРАЈК – ќе се знае до вторник!

Или ПОВИСОКИ ПЛАТИ или пак ШТРАЈК – ќе се знае до вторник!

Повторното активирање на штрајкот во образованието ќе зависи од резултатите од договорот со посредници кој се очекува да биде склучен на почетокот на следната недела. Претседателот на СОНК, Јаким Неделков по денешната рунда преговори изјави дека е постигнато усогласување за некои ставови, но како што рече, сега не може да се тврди дали ќе се постигне

Министерот Шаќири очекува конечен договор со СОНК на почетокот на идната недела

Министерот Шаќири очекува конечен договор со СОНК на почетокот на идната недела

Фото: МОН Продолживме со разговорите со Синдикатот за образование, наука и култура (СОНК) и на почетокот на наредната недела, понеделник или вторник, очекувам да имаме конечен договор – изјави денеска министерот за образование и наука, Јетон Шаќири по новата рунда преговори со делегација на СОНК. – Во оваа фаза на процесот на преговори, во текот на