притисни ентер »

Се плашам дека виртуелното презентирање на културата ќе земе данок кај публиката
Се плашам дека виртуелното презентирање на културата ќе земе данок кај публиката

Се плашам дека виртуелното презентирање на културата ќе земе данок кај публиката

Пред да се случи ова што се случи, сѐ што ќе ми го привлечеше вниманието одев и лично да го видам. Така, на моја голема радост видов многу убави изложби, како и почетокот на едно конзерваторско истражување на Рембрантовата „Ноќна стража“. Сега во овие околности сѐ што треба испраќам, но ниту еден линк не отворам, бидејќи контактот во живо со ликовното

Уметноста да се врати во физичката стварност

Уметноста да се врати во физичката стварност

Весна Дамчевска Како некој што не попушти дури ни на најголемиот налет на електронското издаваштво и читање на литература на екраните на разни уреди и во нормални, непандемични услови, деновиве успеав да позајмам од еден мој близок пријател, пасиониран читател и одличен писател, две книги од несудениот нобеловец Греам Грин. Добив две прастари изданија

ЖИВОТ и работа во Њујорк: Зрела, уникатна и силна личност

ЖИВОТ и работа во Њујорк: Зрела, уникатна и силна личност

Ликовната уметница Марија Павловска неодамна го промовираше своето монографско дело „Првиот принцип – Цртежот“, зад кое стои десетгодишна истражувачка работа во Њујорк. Монографското дело „Првиот принцип – Цртежот“ на Марија Павловска произлезе од десетгодишната работа врз докторската теза „Историско-уметнички преглед на темата цртеж низ стиловите,

Светски музеи што виртуелно ги отвориjа своите врати

Светски музеи што виртуелно ги отвориjа своите врати

Коронавирусот го принуди поголемиот дел од светското население да остане во своите домови, да го одложи патувањето, како и одењето на културни, забавни и други настани. Но во овие долги и здодевни моменти во домашна изолација, уметноста ни помага. Најважните светски музеи и уметнички галерии овозможуваат виртуелно разгледување на чудата што ги поседуваат

Светски музеи што виртуелно ги отвориjа своите врати

Светски музеи што виртуелно ги отвориjа своите врати

Најважните светски музеи и уметнички галерии овозможуваат виртуелно разгледување на чудата што ги поседуваат. Погледнете го списокот со десет музеи од целиот свет, кои можат да бидат „посетени“ од дома без да се одречете од интензивното искуство Коронавирусот го принуди поголемиот дел од светското население да остане во своите домови, да го одложи

Светски музеи што виртуелно ги отвориjа своите врати

Светски музеи што виртуелно ги отвориjа своите врати

Скопје, 25. март 2020 (ОХРИДПРЕС) – Коронавирусот го принуди поголемиот дел од светското население да остане во своите домови, да го одложи патувањето, како и одењето на културни, забавни и други настани. Но во овие долги и здодевни моменти во домашна изолација, уметноста ни помага. Најважните светски музеи и уметнички галерии овозможуваат виртуелно