притисни ентер »

Царовска: Од септември учениците ќе добиваат зголемени стипендии од 3.500 денари
Царовска: Од септември учениците ќе добиваат зголемени стипендии од 3.500 денари

Царовска: Од септември учениците ќе добиваат зголемени стипендии од 3.500 денари

Во просек за 11 отсто се зголемуваат ученичките стипендии кои ќе се исплаќаат со стартот на новата учебна година. Со владината одлука којашто е донесена во понеделникот наместо досегашните од 2.200 до 2.970 денари на месечно ниво учениците ќе добиваат стипендија во висина од 3.500 денари. Вкупниот годишен износ кој ќе се распределува за оваа намена

Двојно зголемување на социјалните стипендии, ќе се стипендираат и студиите од втор и трет циклус

Двојно зголемување на социјалните стипендии, ќе се стипендираат и студиите од втор и трет циклус

Социјалните стипендии за студентите се зголемуваат за 100 прпоценти односно од 3.000 на 6.050. Ученичките стипендии, пак, кои се движеа од 2.000 до 2.900, сега се усогласени на 2.500 денари. За студентите од природните науки – хемија, физика и математика, стипендиите ќе бидат18.000 денари поради тоа што се дефицитарни, изјави министерката за образование

Царовска: Двојно растат социјалните стипендии за студенти

Царовска: Двојно растат социјалните стипендии за студенти

Двојно растат социјалните стипендии за студентите. Месечниот износ од 3.300 денари го зголемуваме на 6.050 денари во претстојната академска година. Ова го истакна министерката за образование и наука Мила Царовска на денешната средба со организациите на студенти и средношколци. „Зголемување имаме и кај ученичките социјални стипендии кои ќе се исплаќаат

Царовска на средба со младите: Од септември учениците ќе добиваат зголемени стипендии од 3.500 денари

Царовска на средба со младите: Од септември учениците ќе добиваат зголемени стипендии од 3.500 денари

Во просек за 11% се зголемуваат ученичките стипендии кои ќе се исплаќаат со стартот на новата учебна година. Со владината одлука којашто е донесена во понеделникот наместо досегашните од 2.200 до 2.970 денари на месечно ниво учениците ќе добиваат стипендија во висина од 3.500 денари. Вкупниот годишен износ кој ќе се распределува за оваа намена од речиси

Царовска: Двојно растат социјалните стипендии за студенти

Царовска: Двојно растат социјалните стипендии за студенти

Двојно растат социјалните стипендии за студентите. Месечниот износ од 3.300 денари го зголемуваме на 6.050 денари во претстојната академска година. Ова го истакна министерката за образование и наука Мила Царовска на денешната средба со организациите на студенти и средношколци. „Зголемување имаме и кај ученичките социјални стипендии кои ќе се исплаќаат

Царовска: Двојно растат социјалните стипендии за студенти

Царовска: Двојно растат социјалните стипендии за студенти

Двојно растат социјалните стипендии за студентите. Месечниот износ од 3.300 денари го зголемуваме на 6.050 денари во претстојната академска година. Ова го истакна министерката за образование и наука Мила Царовска на денешната средба со организациите на студенти и средношколци. „Зголемување имаме и кај ученичките социјални стипендии кои ќе се исплаќаат

Царовска: За прв пат воведуваме стипендии за докторанди во земјава, а ја враќаме и поддршката за постдипломците

Царовска: За прв пат воведуваме стипендии за докторанди во земјава, а ја враќаме и поддршката за постдипломците

МОН и Владата одлучија значително да ја променат политиката на стипендирање ученици и студенти, со цел да се излезе во пресрет на што повеќе млади, но и да добијат зголемени месечни износи со кои навистина ќе ја почувствуваат поддршката која државата им ја обезбедува во текот на образовниот процес. Во таа насока, слушајќи го гласот на оние кои одлучуваат

Царовска: Двојно растат социјалните стипендии за студенти

Царовска: Двојно растат социјалните стипендии за студенти

Двојно растат социјалните стипендии за студентите. Месечниот износ од 3.300 денари го зголемуваме на 6.050 денари во претстојната академска година. Ова го истакна министерката за образование и наука Мила Царовска на денешната средба со организациите на студенти и средношколци. „Зголемување имаме и кај ученичките социјални стипендии кои ќе се исплаќаат

Двојно зголемени социјалните, воведени стипендии за втор и трет циклус студирање дома и за дефицитарните професии

Двојно зголемени социјалните, воведени стипендии за втор и трет циклус студирање дома и за дефицитарните професии

Течат роковите за студентите и средношколците електронски да се пријават во МОН за добивање стипендии. Од МОН најавија дека од есен двојно се зголемуваат социјални стипендии, се враќаат стипендиите за втор и трет циклус студирање дома, а ќе се стипендираат и дефицитарните струки. Студентите од социјално ранливите семејства за студентски оброк месечно