притисни ентер »

РЕЦЕПТ НА ДЕНОТ: Брз колач од бисквити и крем
РЕЦЕПТ НА ДЕНОТ: Брз колач од бисквити и крем

РЕЦЕПТ НА ДЕНОТ: Брз колач од бисквити и крем

Потребно: 36 бисквити Малку чоколаден крем по избор 1 крем за торта со вкус на ванила 200 мл шлаг 150 мл ладно млеко Малку какао Подготовка: Вкупно 12 бисквити премачкајте ги со малку чоколаден креми одозгора наредете ги другите 12 бисквити. Потопете ги бисквитите во ладно млеко и наредете ги на плех за печење, една до друга. Изматете го кремот за

Божиќни колачиња со портокал и чоколадо

Божиќни колачиња со портокал и чоколадо

Потребно: 150 г путер (мек) 70 г шеќер 1 портокал (рендана кора) 1 кесичка ванилин шеќер 200 г брашно 80 г темно чоколадо (за топење и декорирање) Подготовка: Во сад измешајте го путерот, шеќерот и ванилиниот шеќер, а потоа кратко измешајте. Додадете ја ренданата кора од портокал и брашното. Замесете мазно тесто. Ако е премногу меко, оладете го кратко

Домашно пире од костени: Едноставен, традиционален рецепт што буди спомени од детството

Домашно пире од костени: Едноставен, традиционален рецепт што буди спомени од детството

Има десерти што не освојуваат само со вкусот, туку и со својата топлина. Еден од нив е пирето од костени – едноставен, а раскошен зимски десерт, миризлив и кремлив, кој буди спомени на ладни денови, семејни собири и домашна кујна. Пирето се приготвува од варени и пасирани костени, збогатени со млеко, шеќер и дискретна арома на рум или ванила, а најчесто

Ролат од тиква и крем сирење

Ролат од тиква и крем сирење

Состојки: 60 грама брашно 100 грама мелени бадеми 1/2 лажичка прашок за пециво 1/2 лажичка сода бикарбона 1/2 лажичка цимет 1/2 лажичка мускатно оревче малку рум 3 јајца 100 грама кафеав шеќер 50 грама варено пире од тиква Фил: 300 г крем сирење 1/2 сол шеќер во прав 100 грама бело чоколадо Подготовка: Во длабок сад ставете го шеќерот и јајцата и матете

Сочен и мек десерт – Колачот чоколадна фантазија е пример за тоа како да направите добар пандишпан без јајца

Сочен и мек десерт – Колачот чоколадна фантазија е пример за тоа како да направите добар пандишпан без јајца

Чоколадната фантазија е добар избор кога сакате едноставен колач од чоколадо и пандишпан. Во овој рецепт нема јајца, па дури и оние кои се алергични на оваа намирница можат да уживаат во него. Рецептот го најдовме на YouTube каналот „ Recepttura “, каде што е користен калап со димензии 24 x 24 сантиметри. Состојки за бисквитот: 300 грама брашно една

Ролат од тиква и крем сирење

Ролат од тиква и крем сирење

Солена или слатка, тиквата може да се јаде на секакви начини, во комбинација со сирење и миризливи зачини, вистинска магија... Состојки: 60 грама брашно 100 грама мелени бадеми 1/2 лажичка прашок за пециво 1/2 лажичка сода бикарбона 1/2 лажичка цимет 1/2 лажичка мускатно оревче малку рум 3 јајца 100 грама кафеав шеќер 50 грама варено пире од тиква