притисни ентер »

Ретроспектива на филмови од Тарковски во Кинотека
Ретроспектива на филмови од Тарковски во Кинотека

Ретроспектива на филмови од Тарковски во Кинотека

„Во рамки на Филозофскиот филмски фестивал, вечер во Кинотеката ќе биде отворена Ретроспективата на рускиот режисер Андреј Тарковски. Присутните ќе имаат можност да го гледаат филмот „Иваново детство“ (Ivan’s Childhood /Ива́ново де́тство, 1962). Како што соопштија организаторите, најавено е обраќање на амбасадорот на Руската Федерација, Сергеј Баздникин,

Ретроспектива на филмови од Тарковски во Кинотека

Ретроспектива на филмови од Тарковски во Кинотека

Во рамки на Филозофскиот филмски фестивал, вечер во Кинотеката ќе биде отворена Ретроспективата на рускиот режисер Андреј Тарковски. Присутните ќе имаат можност да го гледаат филмот „Иваново детство“ (Ivan’s Childhood /Ива́ново де́тство, 1962). Како што соопштија организаторите, најавено е обраќање на амбасадорот на Руската Федерација, Сергеј Баздникин,

Ретроспектива Тарковски

Ретроспектива Тарковски

Андреј Тарковски, во интервју во 1980-та година за НОСТАЛГИЈА кој во тоа време е во подготовка, на новинарско прашање „Реализам на сонот, исто како во ОГЛЕДАЛО?“ ќе одговори: „Не постои ‘реализам’ од едната страна, а од другата (во контраст, контрадикција) ‘сонот’. Ние поминуваме третина од нашите животи спиејќи (што значи, сонувајќи): постои ли таму

Ретроспектива на филмови од Тарковски во Кинотека

Ретроспектива на филмови од Тарковски во Кинотека

Во рамки на Филозофскиот филмски фестивал, вечер во Кинотеката ќе биде отворена Ретроспективата на рускиот режисер Андреј Тарковски. Присутните ќе имаат можност да го гледаат филмот „Иваново детство“ (Ivan’s Childhood /Ива́ново де́тство, 1962). Како што соопштија организаторите, најавено е обраќање на амбасадорот на Руската Федерација, Сергеј Баздникин,

Ретроспектива на филмови од Тарковски во Кинотека

Ретроспектива на филмови од Тарковски во Кинотека

Во рамки на Филозофскиот филмски фестивал, вечер во Кинотеката ќе биде отворена Ретроспективата на рускиот режисер Андреј Тарковски. Присутните ќе имаат можност да го гледаат филмот „Иваново детство“ (Ivan’s Childhood /Ива́ново де́тство, 1962). Како што соопштија организаторите, најавено е обраќање на амбасадорот на Руската Федерација, Сергеј Баздникин,

Ретроспектива Тарковски од 10-20 јуни за заокружување на 11. Филозофски филмски фестивал

Ретроспектива Тарковски од 10-20 јуни за заокружување на 11. Филозофски филмски фестивал

Тарковски, во интервју во 1980-тата година за Н ОСТАЛГИЈА кој во тоа време е во подготовка, на новинарско прашање „Реализам на сонот, исто како во ОГЛЕДАЛО ?” ќе одговори: „ Не постои ‘реализам’ од едната страна, а од другата (во контраст, контрадикција) ‘сонот’. Ние поминуваме третина од нашите животи спиејќи (што значи, сонувајќи): постои ли таму

Ретроспектива на филмови од Тарковски во Кинотека

Ретроспектива на филмови од Тарковски во Кинотека

– Во рамки на Филозофскиот филмски фестивал, вечер во Кинотеката ќе биде отворена Ретроспективата на рускиот режисер Андреј Тарковски. Присутните ќе имаат можност да го гледаат филмот „Иваново детство“ (Ivan’s Childhood /Ива́ново де́тство, 1962). Како што соопштија организаторите, најавено е обраќање на амбасадорот на Руската Федерација, Сергеј Баздникин,

Ретроспектива на филмови од култниот Тарковски во Скопје и во Свети Николе

Ретроспектива на филмови од култниот Тарковски во Скопје и во Свети Николе

Ретроспектива на култниот режисер Андреј Тарковски од денеска до 20 јуни ќе се одржи во Летното кино во Кинотека на Македонија и на Меѓународниот Славјански Универзитет „Державин“ во Свети Николе. Публиката ќе може да ги види ремек-делата: „Ивановото детство“, „Андреј Рубљов“, „Соларис“, „Огледало“, „Сталкер“, „Носталгија“, „Жртва“. Ретроспективата