Дејствувајте пред да биде предоцна: Знаци на телото кои покажуваат дека имате згрутчување на крвта

Опасниот тип на згрутчување се нарекува длабока венска тромбоза (ДВТ). Посебно е опасно кога згрутчувањето на крвта се движи и допира до белите дробови или срцето. Длабока венска тромбоза (ДВТ) се јавува кога се формира згрутчување на крвта (тромб) во една или повеќе длабоки вени (најчесто во ногата). Најчесто ги зафаќа вените на долниот дел на ногата,