притисни ентер »

Старото стакло ќе се користи за правење нов, подобар бетон
Старото стакло ќе се користи за правење нов, подобар бетон

Старото стакло ќе се користи за правење нов, подобар бетон

Иако стаклото се смета за еколошко бидејќи може да се рециклира, факт е дека не се рециклира голема количина стакло. Тоа особено важи за малите парчиња кои тешко се собираат. Сепак, сега научниците мислат дека отпадот од стакло може да се искористи за производство на бетон кој ќе биде поцврст и поевтин од обичниот. Научници од австралискиот Универзитет

Од старото стакло може да се направи бетон што е посилен и поевтин од кога било

Од старото стакло може да се направи бетон што е посилен и поевтин од кога било

Иако стаклото се смета за релативно еколошко бидејќи може да се рециклира, мали делови од стаклото се тешки за собирање и рециклирање. Но, научниците велат дека сега отпадот од стакло може да се искористи за да се направи бетон што е посилен и поевтин од кога било. Предводени од д-р Ријад ал-Амери, истражувачите од австралискиот Универзитет „Декин“