притисни ентер »

Во египетска мумија е откриено додадено златно срце со стихови од „Книгата на мртвите“
Во египетска мумија е откриено додадено златно срце со стихови од „Книгата на мртвите“

Во египетска мумија е откриено додадено златно срце со стихови од „Книгата на мртвите“

Мумијата се наоѓа во подрумот на Египетскиот музеј во Каиро од 1916 година, а датира од 300 година п.н.е. Радиологот Сахар Салим од Универзитетот во Каиро и нејзините колеги дигитално, односно преку КТ, ѕирнаа во малата мумија покриена со злато и открија 49 амајлии од 21 тип. Покрај тоа што научниците пронашле златен скарабеј од 3 сантиметри во градната

Во заборавена египетска мумија откриени 49 амајлии

Во заборавена египетска мумија откриени 49 амајлии

Повеќе од еден век по откривањето на саркофагот, египтолозите одлучија да ја испитаат заборавената мумија наречена Златно момче. Во 1916 година, на гробишта во Јужен Египет била откриена мумија. Во тоа време била регистрирана и испратена во Каиро каде била сместена во депото на Египетскиот музеј, по што била заборавена. Ќе поминат повеќе од 100 години

Во мумија е пронајдено златно срце и стихови од Книгата на мртвите

Во мумија е пронајдено златно срце и стихови од Книгата на мртвите

Дигитално скенирање на египетска мумија откри дека мумифицираното тело на тинејџер содржи дополнително срце од злато, како и десетици други амајлии за кои древните Египќани верувале дека се важни за задгробниот живот. Мумијата се наоѓа во подрумот на Египетскиот музеј во Каиро од 1916 година, а датира од 300 година п.н.е. Радиологот Сахар Салим од

Во египетска мумија е пронајдено златно срце и стихови од Книгата на мртвите

Во египетска мумија е пронајдено златно срце и стихови од Книгата на мртвите

Дигитално скенирање на египетска мумија откри дека мумифицираното тело на тинејџер содржи дополнително срце од злато, како и десетици други амајлии за кои древните Египќани верувале дека се важни за задгробниот живот. Мумијата се наоѓа во подрумот на Египетскиот музеј во Каиро од 1916 година, а датира од 300 година п.н.е. Радиологот Сахар Салим од

Во египетска мумија од момче пронајдено златно срце, десетици амајлии и стихови од Книгата на мртвите

Во египетска мумија од момче пронајдено златно срце, десетици амајлии и стихови од Книгата на мртвите

Дигитално скенирање на египетска мумија откри дека мумифицираното тело на тинејџер содржи дополнително срце од злато, како и десетици други амајлии за кои древните Египќани верувале дека се важни за задгробниот живот. Мумијата се наоѓа во подрумот на Египетскиот музеј во Каиро од 1916 година, а датира од 300 година пр. н.е. Радиологот Сахар Салим од

Во египетска мумија пронајдено златно срце и стихови од Книгата на мртвите

Во египетска мумија пронајдено златно срце и стихови од Книгата на мртвите

Дигитално скенирање на египетска мумија откри дека мумифицираното тело на тинејџер содржи дополнително срце од злато, како и десетици други амајлии за кои древните Египќани верувале дека се важни за задгробниот живот. Мумијата се наоѓа во подрумот на Египетскиот музеј во Каиро од 1916 година, а датира од 300 година пр. н.е. Радиологот Сахар Салим од

Во египетска мумија пронајдено златно срце и стихови од Книгата на мртвите

Во египетска мумија пронајдено златно срце и стихови од Книгата на мртвите

Дигитално скенирање на египетска мумија откри дека мумифицираното тело на тинејџер содржи дополнително срце од злато, како и десетици други амајлии за кои древните Египќани верувале дека се важни за задгробниот живот. Мумијата се наоѓа во подрумот на Египетскиот музеј во Каиро од 1916 година, а датира од 300 година пр. н.е. Радиологот Сахар Салим од

Во египетска мумија е пронајдено златно срце и стихови од Книгата на мртвите

Во египетска мумија е пронајдено златно срце и стихови од Книгата на мртвите

Дигитално скенирање на египетска мумија откри дека мумифицираното тело на тинејџер содржи дополнително срце од злато, како и десетици други амајлии за кои древните Египќани верувале дека се важни за задгробниот живот. Мумијата се наоѓа во подрумот на Египетскиот музеј во Каиро од 1916 година, а датира од 300 година п.н.е. Радиологот Сахар Салим од

Откриен папирус долг 52 метри со древната египетска Книга на мртвите

Откриен папирус долг 52 метри со древната египетска Книга на мртвите

Египетските археолози открија недопрен древен папирус кој датира од 50 години п.н.е., што експертите во земјата го нарекуваат прво откритие од ваков вид по еден век. Во археолошкиот локалитет Сакара е пронајден папирус долг 52 метри. Древниот артефакт содржи делови од древната египетска Книга на мртвите за помош на починатите во нивниот задгробен живот