притисни ентер »

Завршни подготовки за карневалот „Ѕвегорска Сурова”
Завршни подготовки за карневалот „Ѕвегорска Сурова”

Завршни подготовки за карневалот „Ѕвегорска Сурова”

Во делчевското село Ѕвегор течат последните подготовки за василичарскиот обичај „Сурова”. Според организаторите на карневалот, веќе се подготвени околу 100 маски кои низ селото ќе продефилираат на 14. јануари за време на празникот Василица. Делчо Гошев, еден од кумовите на „Ѕвегорска Сурова” вели дека ова е традиција која датира од пред 100 и повеќе

Завршни подготовки за карневалот „Ѕвегорска Сурова”

Завршни подготовки за карневалот „Ѕвегорска Сурова”

Во делчевското село Ѕвегор течат последните подготовки за василичарскиот обичај „Сурова”. Според организаторите на карневалот, веќе се подготвени околу 100 маски кои низ селото ќе продефилираат на 14. јануари за време на празникот Василица. Делчо Гошев, еден од кумовите на „Ѕвегорска Сурова” вели дека ова е традиција која датира од пред 100 и повеќе

Завршни подготовки за карневалот „Ѕвегорска Сурова”

Завршни подготовки за карневалот „Ѕвегорска Сурова”

Во делчевското село Ѕвегор течат последните подготовки за василичарскиот обичај „Сурова”. Според организаторите на карневалот, веќе се подготвени околу 100 маски кои низ селото ќе продефилираат на 14. јануари за време на празникот Василица. Делчо Гошев, еден од кумовите на „Ѕвегорска Сурова” вели дека ова е традиција која датира од пред 100 и повеќе

Каде и да си за Василица дома да си“, вековна девиза на вевчанци

Каде и да си за Василица дома да си“, вековна девиза на вевчанци

Зетот, невестата, двата ѓавола и двата глупи августа, како и останатите маски инспирирани од случувањата во изминатата 2018 година, викендов традиционално ќе продефилираат низ улиците на Вевчани, во рамки на годинашното издание на Вевчанскиот карневал. Во Вевчани со векови се спроведува девизата „Каде и да си, за Василица дома да си“. Вевчанските неимари,

Завршни подготовки за карневалот „Ѕвегорска Сурова”

Завршни подготовки за карневалот „Ѕвегорска Сурова”

Во делчевското село Ѕвегор течат последните подготовки за василичарскиот обичај „Сурова”. Според организаторите на карневалот, веќе се подготвени околу 100 маски кои низ селото ќе продефилираат на 14. јануари за време на празникот Василица. Делчо Гошев, еден од кумовите на „Ѕвегорска Сурова” вели дека ова е традиција која датира од пред 100 и повеќе

Завршни подготовки за карневалот „Ѕвегорска Сурова”

Завршни подготовки за карневалот „Ѕвегорска Сурова”

Во делчевското село Ѕвегор течат последните подготовки за василичарскиот обичај „Сурова". Според организаторите на карневалот, веќе се подготвени околу 100 маски кои низ селото ќе продефилираат на 14. јануари за време на празникот Василица. Делчо Гошев, еден од кумовите на „Ѕвегорска Сурова" вели дека ова е традиција која датира од пред 100 и повеќе

Утре е Стара нова година, ова никако не смеете да го заборавите!

Утре е Стара нова година, ова никако не смеете да го заборавите!

ИЗВОР Скопје24 | јануари 12, 2019 Православните христијани кои се водат според Јулијански календар утре ќе ја пречекаат Православната или Старата нова година. Голем број македонски семејства Василица ја празнуваат како домашна слава, а оние кои го носат името на Свети Василиј Велики го слават својот именден. На Василица верниците кои се водат по овој

Почнува Вевчанскиот карневал

Почнува Вевчанскиот карневал

Вевчани, 12 јануари 2019 (МИА) – Со настап на рок групата „Архангел“, Неша од  групата „ Галија“, Културно уметнички работници и ди-џеј Рутбој денеска почнува годинашниот Вевчански карневал. За дочекот на Новата година, според Јулијанскиот календар,  односно утревечер, задолжени се „Кате и Нели ти реков“, „Баклава“, „Џубокс бенд“ и оркестар „Зурли

Почнува традиционалниот Вевчански карневал

Почнува традиционалниот Вевчански карневал

Фото: Емил Јовановиќ Со настап на рок групата „Архангел“, Неша од групата „ Галија“, Културно уметнички работници и ди-џеј Рутбој денеска почнува годинашниот Вевчански карневал, пренесува МИА. За дочекот на Новата година, според Јулијанскиот календар, односно утревечер, задолжени се „Кате и Нели ти реков“, „Баклава“, „Џубокс бенд“ и оркестар „Зурли

Каде и да си за Василица дома да си“ – вековна девиза на вевчанци

Каде и да си за Василица дома да си“ – вековна девиза на вевчанци

Зетот, невестата, двата ѓавола и двата глупи августа, како и останатите маски инспирирани од случувањата во изминатата 2018 година, викендов традиционално ќе продефилираат низ улиците на Вевчани, во рамки на годинашното издание на Вевчанскиот карневал. Во Вевчани со векови се спроведува девизата „Каде и да си, за Василица дома да си“. Вевчанските неимари,