притисни ентер »

Почина писателката Дубравка Угрешиќ
Почина писателката Дубравка Угрешиќ

Почина писателката Дубравка Угрешиќ

Писателка Дубравка Угрешиќ почина денес на 73 години од животот, во кругот на пријателите и семејството. Дубравка Угрешиќ се етаблираше како една од најистакнатите европски книжевнички и есеистки. Од нејзините рани постмодернистички дела, преку елегичното соочување со распаѓањето на нејзината југословенска татковина и промените после паѓањето на Берлинскиот

Почина хрватската и европска писателка Дубравка Угрешиќ

Почина хрватската и европска писателка Дубравка Угрешиќ

Хрватската и европска писателка Дубравка Угрешиќ почина денеска на 73 години од животот, во кругот на пријателите и семејството. Дубравка Угрешиќ се етаблираше како една од најистакнатите европски книжевнички и есеистки. Од нејзините рани постмодернистички дела, преку елегичното соочување со распаѓањето на нејзината југословенска татковина и промените

На 73 години почина Дубравка Угрешиќ

На 73 години почина Дубравка Угрешиќ

Од раните постмодернистички дела, преку елегичното соочување со распадот на Југославија и промените по падот на Берлинскиот ѕид, до есеи за популарната и книжевната култура, делото на Угрешиќ беше обележано со ретка комбинација на иронија, полемичност и емпатија. Изложена на јавен прогон и медиумско шиканирање, таа ја напушти родната Хрватска во 1993

Почина хрватската и европска писателка Дубравка Угрешиќ

Почина хрватската и европска писателка Дубравка Угрешиќ

Почина хрватската и европска писателка Дубравка Угрешиќ Р.М. Пред 33 минути Фото: Принтскрин - Инстаграм Денес, на 73 годишна возраст почина познатата хрватска писателка, преведувачка, есеистка, филмска и телевизиска сценаристка, Дубравка Угрешиќ. Дубравка Угрешиќ се етаблираше како една од најистакнатите европски книжевнички и есеистки. Од нејзините

Почина хрватската и европска писателка Дубравка Угрешиќ

Почина хрватската и европска писателка Дубравка Угрешиќ

Денес, 17 март 2023 година, во 73 година од животот почина Дубравка Угрешиќ, во кругот на пријателите и семејството. Дубравка Угрешиќ се етаблираше како една од најистакнатите европски книжевнички и есеистки. Од нејзините рани постмодернистички дела, преку елегичното соочување со распаѓањето на нејзината југословенска татковина и промените после паѓањето

Почина хрватската и европска писателка Дубравка Угрешиќ

Почина хрватската и европска писателка Дубравка Угрешиќ

Денес, во 73 година од животот почина Дубравка Угрешиќ, во кругот на пријателите и семејството. Дубравка Угрешиќ се етаблираше како една од најистакнатите европски книжевнички и есеистки. Од нејзините рани постмодернистички дела, преку елегичното соочување со распаѓањето на нејзината југословенска татковина и промените после паѓањето на Берлинскиот

На 73 години почина Дубравка Угрешиќ, хрватска и европска писателка

На 73 години почина Дубравка Угрешиќ, хрватска и европска писателка

Денес, 17 март 2023 година, во 73 година од животот почина Дубравка Угрешиќ, во кругот на пријателите и семејството. Дубравка Угрешиќ се етаблираше како една од најистакнатите европски книжевнички и есеистки. Од нејзините рани постмодернистички дела, преку елегичното соочување со распаѓањето на нејзината југословенска татковина и промените после паѓањето

Почина славната Хрватска писателка Дубравка Угрешиќ

Почина славната Хрватска писателка Дубравка Угрешиќ

Хрватската писателка Дубравка Угрешиќ почина во Амстердам на 73 години опкружена со пријателите и семејството, соопшти денеска Загрепскиот мултимедијален институт. Угрешиќ беше една од најистакнатите хрватски и европски писателки и есеистки. Нејзини најпознати дела се „Шефица Цвек во челустите на животот“, „Култура на лаги“, „Музеј на безусловно предавање“,

Почина хрватската и европска писателка Дубравка Угрешиќ

Почина хрватската и европска писателка Дубравка Угрешиќ

Дубравка Угрешиќ се етаблираше како една од најистакнатите европски книжевнички и есеистки. Од нејзините рани постмодернистички дела, преку елегичното соочување со распаѓањето на нејзината југословенска татковина и промените после паѓањето на Берлинскиот ѕид, до записите за популарната и книжевната култура, нејзиното дело е обележано со ретка комбинација