притисни ентер »

НОВИ ПРЕПОРАКИ ЗА ЗАШТИТА ОД КОВИД-19: Физичко дистанцирање без заштитна маска не е доволно за да се заштитите од инфекција
НОВИ ПРЕПОРАКИ ЗА ЗАШТИТА ОД КОВИД-19: Физичко дистанцирање без заштитна маска не е доволно за да се заштитите од инфекција

НОВИ ПРЕПОРАКИ ЗА ЗАШТИТА ОД КОВИД-19: Физичко дистанцирање без заштитна маска не е доволно за да се заштитите од инфекција

Експертите ги повикаа луѓето да продолжат да носат маски и на отворено и во затворен простор, особено во текот на зимата Ф изичко дистанцирање без заштитна маска, дури и на отворено, не е доволно ефикасна заштита од коронавирус доколку не се носат маски, е заклучокот на новото истражување на Универзитетот во Кембриџ, објавено во журналот „Physics of

Истражувачи од Кембриџ порепорачуваат: Носете маски и на отворено!

Истражувачи од Кембриџ порепорачуваат: Носете маски и на отворено!

Физичкото растојание без маски, дури и на отворено, не е доволно ефикасно да се заштити од коронавирус доколку не се носат маски, заклучува новото истражување на Универзитетот во Кембриџ. Тврдат дека широката употреба на маски може да ја намали стапката на пренос на инфекција за 53 отсто. Научниците препорачуваат маските да се носат на отворено, особено

Ново истражување за ефективноста на маските, физичката дистанца, вакцинирањето и миењето на рацете

Ново истражување за ефективноста на маските, физичката дистанца, вакцинирањето и миењето на рацете

Новото истражување покажа дека носењето маски е една од најефикасните нефармаколошки епидемиолошки мерки за борба против ширењето на коронавирусот, особено делта-сојот. Но, и други мерки се покажаа како ефикасни во спречувањето на ширењето на пандемијата. Според метаанализата на 72 студии спроведени од научници од Универзитетот „Монаш“ во Австралија,

До кога ќе носиме заштитни маски на нашите лица?

До кога ќе носиме заштитни маски на нашите лица?

Новата студија за мерките за лична заштита од Ковид покажа дека носењето маски е најефикасната заштита. Ја намалува можноста за пренос на вируси за 53 проценти. Студијата од Универзитетот Монаш во Австралија, објавена во престижниот британски медицински журнал, анализирала 72 претходни студии за ефикасноста на миење раце, носење маски и физичко растојание

НАЈЕФИКАСНА ЗАШТИТА | Еве колку се ефектни маските, но и колку долго ќе треба да ги носиме. Податоци за миењето раце, како и за физичкото растојание

НАЈЕФИКАСНА ЗАШТИТА | Еве колку се ефектни маските, но и колку долго ќе треба да ги носиме. Податоци за миењето раце, како и за физичкото растојание

Заклучокот од студијата е дека мерките за физичко дистанцирање, задолжителна употреба на маски за лице и хигиена на рацете ќе останат дел од превенцијата од болести на јавниот здравствен систем до развој на колективниот имунитет. British Medical Journal објави студија од Универзитетот Monash во Австралија за мерките за лична заштита од коронавирусот,

Коронавирус: Голема студија потврдува дека маските помагаат

Коронавирус: Голема студија потврдува дека маските помагаат

Австралиски научници по анализата на стотици студии дојдоа до јасен заклучок: заштитните маски, миењето раце и држењето дистанца помагаат во борбата со пандемијата. Доцна летоска, кога на северната страна се намалија бројките на заразени лица и сѐ повеќе луѓе се вакцинираа, многу влади ги олабавија мерките за корона. Се врати животот во општеството