притисни ентер »

Изгласан предлог-законот за минимална плата
Изгласан предлог-законот за минимална плата

Изгласан предлог-законот за минимална плата

Дебатата за минималната плата денес ги скара пратениците од власта и опозицијата. Сепак, измените за предлог-законот беа изгласани со 59 гласови „за“. Минималната плата ќе изнесува 14.500 денари. Опозицијатра обвини дека покачувањето на платата не е доволно за да го достигне потребниот минимум за преживување на едно семејство, како и дека решението

„Наместо популистички мерки потребни се зголемување на продуктивноста и раст на економијата“

„Наместо популистички мерки потребни се зголемување на продуктивноста и раст на економијата“

Жаклина Пешевска пратеничката на ВМРО-ДПМНЕ од собраниската говорница денеска истакна дека платите треба да се зголемат со зголемување на продуктивноста на трудот и растот на економијата, не на ваков популистички начин како што го прави владата за собирање политички поени. -Зголемувањето на платите треба да е последица на зголемувањето на продуктивноста

Собранието изгласа минималната плата да биде 14.500 денари

Собранието изгласа минималната плата да биде 14.500 денари

Со 59 гласови ЗА, пратениците попладнево ги изгласаа измените во Законот за минимална плата, со што дадоа зелено светло таа да изнесува 14.500 денари. За пратениците на власта, покачувањето на минималната плата е исполнување на ветеното со изборната програма со која дошле на власт и дека не е предизборен потег, додека од опозицијата изјавија дека имаат

Усвоени измените на Законот за минимална плата

Усвоени измените на Законот за минимална плата

– Собранието со 59 гласа „за” и без ниту еден „против” и „воздржан”, попладнево го донесе Предлог-законот за изменување и дополнување на Законот за минимална плата, по скратена постапка. Пратеничката Жаклина Лазаревска од СДСМ информира дека предлагаат ново зголемување на минималната плата од 14.500 денари кое ќе важи од декември 2019 година заклучно

Собранието го изгласа предлог законот за минимална плата, ќе изнесува 14.500 денари

Собранието го изгласа предлог законот за минимална плата, ќе изнесува 14.500 денари

Минималната плата сега ќе изнесува 14.500 денари. Опозицијата гласаше за, иако рекоа дека  имаат забелешки што законот се носи пред избори и без  детална анализа за ефектите врз економијата и бизнисот. За пратениците на власта, покачувањето на минималната плата е исполнување на ветеното со изборната програма со која дошле на власт.

Собранието го изгласа предлог-законот за минимална плата од 14 500 денари

Собранието го изгласа предлог-законот за минимална плата од 14 500 денари

Покрај негодувањето и најавите за протести на ВМРО ДПМНЕ против зголемување на минималната плата, Законот за минимална плата денеска е изгласан во Собранието. Собранието со 59 гласа „за“ и без ниту еден „против“ и „воздржан“, попладнево го донесе Предлог-законот за изменување и дополнување на Законот за минимална плата, по скратена постапка. Пратеничката

Усвоени измените на Законот за минимална плата

Усвоени измените на Законот за минимална плата

Собранието со 59 гласа „за“ и без ниту еден „против“ и „воздржан“, попладнево го донесе Предлог-законот за изменување и дополнување на Законот за минимална плата, по скратена постапка. Пратеничката Жаклина Лазаревска од СДСМ информира дека предлагаат ново зголемување на минималната плата од 14.500 денари кое ќе важи од декември 2019 година заклучно

Усвоени измените на Законот за минимална плата

Усвоени измените на Законот за минимална плата

Собранието со 59 гласа „за“ и без ниту еден „против“ и „воздржан“, попладнево го донесе Предлог-законот за изменување и дополнување на Законот за минимална плата, по скратена постапка. Пратеничката Жаклина Лазаревска од СДСМ информира дека предлагаат ново зголемување на минималната плата од 14.500 денари кое ќе важи од декември 2019 година заклучно

Собранието го изгласа Законот за минимална плата од 14 500 денари

Собранието го изгласа Законот за минимална плата од 14 500 денари

Покрај негодувањето и најавите за протести на ВМРО ДПМНЕ против зголемување на минималната плата, Законот за минимална плата денеска е изгласан во Собранието. Од следниот месец за сите работници и работнички минималната плата ќе изнесува 14.500 денари! Со тоа го подигнуваме животниот стандард, се зголемуваат месечните примања кај сите оние фамилии

Изгласана минималната плата од 14.500 денари

Изгласана минималната плата од 14.500 денари

“Штотуку е изгласан е Законот за повисока минимална плата од 14.500 денари со почеток на исплата од месец декемри”, напиша на својот Фејсбук статус, пратеникот Александар Кирацовски.